K dvacetinám JazzFestu Brno popřejí Chick Corea, Cécile McLorin Salvant či GoGo Penguin

Festival JazzFestBrno zveřejnil první jména nadcházejícího ročníku. Jubilejní 20. sezona brněnského festivalu začne 7. března a představí se na ní klavírista Chick Corea, kytarista Vicente Amigo, zpěvačka Cécile McLorin Salvant a invenční britské trio GoGo Penguin. Tato vystoupení doplní také přesunuté koncerty z letošního ročníku – Lizz Wright, Joshua Redman Quartet, Erik Truffaz Quartet či projekt Side-Eye Pata Methenyho.

Kompletní program nového ročníku pořadatelé zveřejní jako obvykle v lednu. „Plánujeme i oslavu výročí festivalu na začátek června do oblíbeného Divadla Husa na provázku. Zatím jen prozradím, že se na třech pódiích sejde špička české scény, a že půjde vlastně o jednodenní festival ve festivalu s množstvím koncertů, ale i výstavou, workshopy, jam sessions a příležitostí k setkávání hudebníků i jazzových fanoušků,“ naznačuje umělecký ředitel festivalu Vilém Spilka.

Jubilejní 20. ročník festivalu zahájí 7. března v Janáčkově divadle třiadvacetinásobný držitel Grammy, invenční skladatel, improvizátor a klavírní virtuos Chick Corea, tentokrát v české premiéře s jeho triem Vigilette. Setkává se v něm s rytmickou páteří kapely The Vigil, se kterou v Brně v roce 2013 debutoval (Carlitos Del Puerto a Marcus Gilmore).

Vicente Amigo

Jazz s flamenkem prolne v brněnské premiéře 26. dubna v Janáčkově divadle kytarista Vicente Amigo. Španělský umělec, skladatel a producent je držitelem řady ocenění, kromě Latin Grammy také národní zlaté medaile za zásluhy v umění. Vedle legend flamenka v čele s Pacem de Lucíou jej ovlivnili také jazzoví kytaristé, zejména John McLaughlin a Al Di Meola. V Brně Amigo představí především skladby z desky Memoria de los Sentidos (Paměť smyslů), která si vysloužila nominaci i v globálních cenách Grammy v kategorii World Music.

Oslavu Mezinárodního dne jazzu obstará 30. dubna v Besedním domě Cécile McLorin Salvant, zpěvačka, která získala cenu Grammy v kategorii vokálního jazzu třikrát během čtyř let, a to za tři po sobě jdoucí alba. „Cécile McLorin Salvant se narodila na Floridě rodičům pocházejícím z Francie a Haiti a její multikulturní kořeny se zrcadlí i v její tvorbě. Zatím poslední studiové album The Window nahrála v duu s pianistou Sullivanem Fortnerem a po spolupracích s většími ansámbly si dle vlastních slov v tomto duu užívá více svobody, která zároveň nabízí tak bohatou škálu možností, jako by na pódiu byla početná kapela. Právě v tomto duu se představí i při své brněnské premiéře,“ dodává Spilka.

Trio GoGo Penguin patří mezi nejzajímavější kapely současné britské scény a vysloužilo si mimo jiné označení „Radiohead britského jazzu“. Svými melodickými linkami a sofistikovanou harmonií GoGo Penguin připomínají typické klavírní trio vycházející z jazzu a klasiky, rytmy však čerpají spíše z elektronické hudby. Repertoár z jejich pátého alba nazvaného jednoduše GoGo Penguin vydaného u prestižního labelu Blue Note bude tvořit osu brněnského vystoupení této britské kapely 22. dubna v Sono Centru.

Sdílet článek: