Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Svět

Itálie eviduje už přes 50 000 úmrtí spojených s covidem-19, nejhůře postiženou oblastí je Lombardie

Miláno se vrací k normálnímu životu. Ve městě, stejně jako ve zbytku Itálie, začala před týdnem druhá fáze uvolňování. Ulice se zaplnily lidmi, život se vrací do starých kolejí. Zavřené jsou ale dále školy, kina, divadla, většina obchodů, stejně jako bary a restaurace. Epidemiologové  upozorňují, že Lombardie, ve které se Miláno nachází, je v současnosti nejpostiženějším regionem celé Itálie a při uvolňování je na místě opatrnost.  V regionu zemřelo na koronavirus  téměř 15 tisíc lidí z celkových 30 739 italských obětí. foto: Katarína Antenozio

Řím - Itálie eviduje už přes 50 000 úmrtí spojených s nemocí covid-19 a v Evropě je tak po Británii druhou zemí s takto vysokým počtem těchto úmrtí. Informovala o tom agentura Reuters. V celkovém počtu úmrtí spojených s covidem-19 je Itálie podle americké Univerzity Johnse Hopkinse šestá na světě.
  18:13

Za poslední den oznámilo ministerstvo zdravotnictví 630 nových úmrtí v souvislosti s covidem-19, o den dříve jich hlásilo 562. Naopak nově nakažených se za posledních 24 hodin potvrdilo 22 930, což je méně než o den dříve, kdy to bylo 28 337 nově potvrzených nákaz. Za poslední den ale bylo provedeno 148 945 testů, o den dříve jich bylo 188 747 testů.

Koronavirus se v Itálii objevil pět měsíců před první potvrzenou nákazou, zjistili vědci studující rakovinu plic

Celkem se v Itálii, která má 60 milionů obyvatel, potvrdilo 1,432 milionu nakažených koronavirem, který se poprvé objevil loni koncem roku v Číně. V počtu dosud zaznamenaných případů nákazy je Itálie osmá na světě. Úmrtí spojených s covidem-19 eviduje 50 453.

Pozitivní je ale zpomalení nárůstu hospitalizovaných pacientů, včetně těch na jednotkách intenzivní péče. V italských nemocnicích je nyní téměř 35 000 pacientů s covidem-19, z toho 3810 na jednotkách intenzivní péče.

Nejhůře postiženým italským regionem zůstává Lombardie.

Vláda přemýšlí nad uzavřením sjezdovek i na Vánoce

Italská vláda kvůli aktuální situace kolem pandemie zvažuje, že nechá o Vánocích ještě zavřené sjezdovky. Tento plán ale v pondělí kritizovaly severoitalské alpské regiony. Také slavní lyžaři Alberto Tomba a Federica Brignoneová vyzvali vládu, aby sjezdovky v zemi na Vánoce byly otevřené. Informovala dnes agentura ANSA.

„Lyžování je individuální open-air sport par excellence,“ citovala ANSA olympijského vítěze Tombu. „Nošení roušek navíc není problém, protože při lyžování stejně obvykle používáte ochranu úst a obličeje,“ dodal. Také lyžařka Brignoneová řekla, že sjezdovky by měly být na Vánoce otevřené. „Byl by to dobrý pozitivní signál pro každého, uzavření způsobí nevratné škody,“ dodala.

Italská Lombardie se chystá na noční zákaz vycházení. Region je nejhůře zasažený koronavirem v zemi

Sjezdovky jsou v Itálii nyní zavřené. Plán na možné uzavření sjezdovek i o Vánocích kritizovali podle agentury APA šéfové několika regionů. Podle nich hrozí, že provozovatelé tamních skiareálů se dostanou ještě do horší ekonomické krize.

„Zavřít sjezdovky přes Vánoce by byl pro podnikání v horských oblastech rozsudek smrti. Zatímco v sousedním Rakousku, Švýcarsku a Francii se bude lyžovat, v Itálii bude vše zavřené?“ uvedl Massimo Sertori, poradce regionální vlády v Lombardii. Dodal, že úřady v severoitalských regionech přijaly opatření, aby tam bylo lyžování z epidemického hlediska bezpečné.

Manuál pro bezpečné lyžování v době pandemie covidu-19 přijala v pondělí konference vedení italských regionů, uvedla ANSA.

Šéf regionální vlády Benátska (Veneto) Luca Zaia vyzval v této otázce ke společnému evropskému řešení. „Bylo by absurdní, kdyby sjezdovky u nás zůstaly zavřené a například ve (švýcarském) Svatém Mořici by se normálně lyžovalo,“ řekl Zaia.

Předseda vlády regionu Piemonte (Piemont) Alberto Cirio vyzval ke kompromisu - aby se otevřely sjezdovky a bary a restaurace u nich zůstaly zavřené.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!