Princ Ruprecht z Bohemie

29. listopad 2020

Pohádkový seriál o princi, který musí dozrát v moudrého panovníka, aby se mohl ujmout vlády v rodné zemi.

Čte: Barbora Goldmannová
Napsal: Jiří Novák
Dramaturgie: Hana Hložková
Režie: Lukáš Kopecký
Premiéra: 23. 11. 2020

Autor cyklu, Jiří Novák, napsal sice smyšlený příběh, ale s vědomím reálného historického předobrazu. Odvážný hlavní hrdina má proto mnoho společného se skutečným Ruprechtem Falckým (1619–1682), nadaným synem českého krále Fridricha Falckého, který proslul jako vojevůdce, mořeplavec, matematik, vynálezce a umělec. Českým králem se však nikdy nestal.

Jiří Novák (1984) absolvoval Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně, ateliér Animované tvorby. Kromě vystudovaného oboru se zabývá webdesignem a vědeckou ilustrací – je autorem výtvarného řešení pracovních listů na téma hospodářství a biologie lesa pro firmu PEFC a řady učebních pomůcek pro lesní pedagogiku. Pro Český rozhlas napsal minutovou hru Nulové navýšení, hajajovské cykly Dobrodružství mamuta v Československu (2018 – ve spoluautorství Anety Beránkové) a Vespasián z Jasanových hor (2019).

Zajatcem císaře

Princ Ruprecht žije už deset let ve vyhnanství, kam rodina uprchla, když byl vpeřince. Momentálně dělá královským rodičům starosti, proto ho vyšlou na zkušenou do Rakous, kde má sledovat, jak se dobývá pevnost v Linci. Při boji se zaplete do potíží a stane se zajatcem císaře Ferdinanda, který hocha nechá hlídat svou ochočenou vlčicí Akkou. Ruprecht si tajně vyrobí křídla a pokusí se uprchnout.

Přemožitelem loupežníků

Princ byl díky svému vynálezu nejen propuštěn ze zajetí, dokonce od císaře dostal za odměnu vlčici Akku, která, jak se ukáže, umí mluvit. Ruprecht se rozhodne poznat svět, aby se mohl pokusit získat zpět trůn v Bohemii. Nedalekovelkého města ho však přepadne loupežnická banda, které musí sloužit. Jeho prvním úkolem je vykrást dům bohatého mastičkáře, což se mu vůbec nelíbí.

Protivníkem vévody

V doprovodu moudré rádkyně – vlčice Akky se princi podaří vyzrát nad loupežníky a v přestrojení může dál putovat světem. Tak se dostanou do vesnice, která se připravuje na významnou návštěvu vévody Württemberského. Ruprecht se nechá najmout na práci, ale místo slíbené odměny je handlířem Fikslem okraden o Akku. Věrnou společnici musí zachránit, i kdyby měl soupeřit se samotným vévodou!

Zachráncem královského pokladu

Princi je skoro patnáct let. Prošel kousek světa, leccos se naučil, mnoho pochopil, ale přesto by potřeboval radu, jak získat zpátky trůn v Bohemii. Proto se vydá do Londýna za svým strýcem – králem Karlem. Ten má však velké starosti s povstalci a požádá Ruprechta o neobvyklou službu. Potřebuje dostat do bezpečí svého malého synka. Jak ho ale rychle přepravit až do Francie? To je úkol, hodný duchaplného Ruprechta.

Neohroženým kapitánem

Princ Ruprecht se rozhodne získat zkušenosti jako mořeplavec. Na moři se jeho loď stane terčem loupeživých pirátů, kteří však netuší, že Ruprechtovo plavidlo skrývá v podpalubí účinný vynález. Zatímco se koráb bukanýrů potápí, Ruprecht zachraňuje z moře nejen jejich posádku, ale i svéráznou kapitánku. S vůdkyní pirátů učiní dohodu, která se na první pohled zdá oboustranně velmi výhodná.

Trosečníkem mezi kanibaly

Princi je bezmála sedmnáct let a zůstal se svou věrnou rádkyní – vlčicí Akkou na opuštěném ostrově, který je nutné prozkoumat. V tajemné sluji narazí na profesora Kucmocha, který se dostal do nesnází. Jeho dva kolegové byli totiž zajati lidožravým kmenem Rajčáků a mají skončit v kotlíku jako přísada exotického guláše. Ruprecht pohotově zasáhne a dozví se, že vědci pochází z Bohemie!

Králem v Bohemii

Osmnáctiletý Ruprecht se ve společnosti vlčice Akky a svého krajana, profesora Kucmocha, konečně dostane do hlavního města Bohemie. To se však nachází v žalostném stavu. Jak v něm udělat pořádek a přivést ho k rozkvětu? Ruprecht vyhledá mudrce Weisse, který mu zadá tři zdánlivě lehké úkoly. Splnit je může pouze tak, že si na svou stranu získá obyvatele města. Je třeba zapojit chytrost, odhodlání a odvahu, protože poté se dějí zázraky.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Hana Hložková
Spustit audio