#martyisdead. Marty je sice mrtvý, ovšem českým filmařům vynesl historicky první cenu Emmy. Mezinárodní akademie televizních umění a věd dnes vyhlásila osmidílnou sérii vítězem kategorie krátkých seriálů.

Už samotná nominace v celosvětové konkurenci tisícovky seriálů byla pro tvůrce z České republiky ohromným úspěchem, zvláště v souboji se světovými hráči typu Netflix a HBO.  

Nejdražší seriál internetové stanice Mall.tv vyprodukoval Bionaut film. Dvanáctiminutové epizody režíroval Pavel Soukup podle scénáře Jaroslava T. Mišky a Jana Stehlíka, kteří kriminální zápletku rozvíjeli s autory projektu Bezpečně na netu.

Seriál líčí příběh patnáctiletého Martina, který uvízl v pasti kyberšikany. Po dokumentárním filmu Víta Klusáka V síti je to další výrazný filmový průnik do stinných stránek internetu.

Cena Emmy není prvním úspěchem pro seriál #martyisdead. Ocenění za nejlepší webový seriál získal na texaském Austin Film Festivalu a na Marseille Web Fest a zazářil také na domácích festivalech Finále Plzeň a Serial Killer.

„Upřímně řeknu, že jsem s tím vůbec nepočítal. I ta nominace byla obrovským úspěchem a to, že jsme cenu dostali – čuměl jsem jako puk. Mám z toho strašnou a nečekanou radost,“ vyjádřil se producent Milan Kuchynka, který stejně jako jeho produkční kolega Vratislav Šlajer označil cenu za úspěch pro české filmové tvůrce i celou Českou republiku.

Téma kyberšikany, jakkoli zastíněné pandemií covidu-19, je podle Kuchynky věc, která trápí spoustu lidí, zejména rodičů. „Já jako rodič a všichni tvůrci jsme považovali až za poslání tuhle informaci dostat ven,“ dodal Kuchynka.

Vydání Forbesu Zázrak

Ceny Emmy bývají označovány jako „televizní Oscaři“ a udílejí se během roku na několika různých ceremoniálech. K nejsledovanějším patří ceny za televizní seriály vysílané v USA v hlavním vysílacím čase (Primetime Emmy Awards), které uděluje americká televizní akademie ATAS. Ty byly letos rozdány už v září, kdy se konal jejich 72. ročník a držitelé za ně rovněž děkovali přes internet z gaučů svých bytů.

Na dnešním ceremoniálu se rozdávaly mezinárodní ceny Emmy (International Emmy Awards), udělované mezinárodní televizní akademií IATAS, americkou organizací sídlící v New Yorku. Ty jsou určeny televizním dílům neamerické produkce a poprvé byly rozdány v listopadu 1973.

Nejvíce mezinárodních cen Emmy dnes dostali britští tvůrci. Oceněna byla Glenda Jackson jako nejlepší herečka za drama Elizabeth Is Missing, cenu pro nejlepšího herce dostal třináctiletý britský herec Billy Barratt za snímek Responsible Child, který byl oceněn i v kategorii nejlepší televizní film či minisérie.

Emmy v kategorii nejlepší film-drama putuje do Indie za krimiseriál Delhi Crime a nejlepší komedií se stala brazilské série Nikdo to nevidí. Brazílie bodovala i v telenovelách s Órfãos da Terra (Sirotci své země) a Británie si odnesla cenu také za nejlepší dokument Pro Samu, který ukazuje hrůzy války v Sýrii.