MENU

L-39NG na hodnotících letech v Maďarsku

Letoun L-39NG navštívil 59. leteckou základnu maďarských ozbrojených sil v Kecskemétu, aby absolvoval hodnotící lety se zástupci maďarských vzdušných sil.

Na maďarskou leteckou základnu dorazil druhý letový prototyp L-39NG se sériovým výrobním číslem 7004 v úterý 17. listopadu. V dalších dnech provedla smíšená česko-maďarská posádka celkem tři hodnotící lety. „Do L-39NG usedli naši nejzkušenější piloti a jejich dojem z letounu byl velmi pozitivní. L-39NG je dobrý a moderní cvičný letoun se skvělým potenciálem i do budoucna,“ uvedl velitel maďarských vzdušných sil, generálmajor Nandor Kilian.

Předvedení nového českého letounu maďarské straně se ujal zkušební pilot Aera Vodochody David Jahoda. „Nejprve proběhlo představení letounu na zemi a předletová příprava. Dva letečtí instruktoři z maďarské letky Gripenů absolvovali každý jeden let v roli pilota instruktora, major Tibor Molnár následně ještě provedl let z přední kabiny,“ sdělil tovární pilot David Jahoda.

Maďarské vzdušné síly mají historicky velmi dobrou zkušenost s letouny vyrobenými v Aeru Vodochody. Do roku 2009 tato středoevropská země provozovala letku L-39 Albatros (od roku 1993 celkem 20 letounů L-39 a následně 12 letounů od roku 1998). V létech 2007 až 2010 zde cvičili své piloty také na pronajatých letounech L-159. Oba typy letounů zanechaly v Maďarsku pro své letové vlastnosti a operační schopnosti velmi dobrý dojem.

L-39NG je nový letoun z produkce Aera Vodochody. Nabízí vyvážené vlastnosti a výkon letadla, pokročilé letecké technologie, efektivní a propracovaný koncept výcviku pilotů a pozemního personálu a snadnou údržbu při zachování přijatelných pořizovacích a provozních nákladů. L-39NG pokrývá všechny fáze výcviku pilotů. V září 2020 certifikoval Odbor dohledu nad vojenským letectvím Ministerstva obrany České republiky letoun L-39NG podle nových nadnárodních vojenských standardů EMAR 21 a EMACC, uznávaných všemi vojenskými autoritami EU a NATO.

Text a foto: Aero Vodochody Aerospace

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.