800 150 voix

2020 11 30 HDB ABC Records 1

Audiofilie, to je hledání hlubokých zážitků z hudby za pomoci co nejlepšího nám dostupného zvuku. Proto trávíme ty bezpočetné dny a noci okukováním nových generací přístrojů, sníme o nich, hodnotíme je a vůbec si vlastně krásně hrajeme. Nedílnou součástí toho je logicky i vybírání oblíbené hudby v co nejlepší kvalitě, což je leckdy vlastně ještě větší námaha, než si najít ten správný zesilovač nebo reprosoustavy. Často i proto, že poslední dekády se hudební průmysl soustředil spíše na kvantitu, nežli na kvalitu (upřímně jak z pohledu obsahu, tak z pohledu formy).

Naštěstí je ale svět audiofilů dostatečně pestrý a dostatečně velký, aby v něm bylo dost místa i pro vydavatelství zaměřená na vysoké zvukové standardy. Jedním z těch méně nápadných jsou čínští ABC Records (byť vyrábějící disky fyzicky v Německu), cílící právě na audiofilské nahrávky všeho druhu.

Malá firma se zabývá svou činností již od roku 2000 a ve svém příběhu hodně akcentuje slovo „analog“. Nemalou část katalogu tvoří vinylové desky a mimo jiné i specialitky typu nahrávek na páscích (konkrétněji říkají v ABC Records, že „nic nehraje jako pásek“). Bez klasických kompaktních disků se ale neobejdou ani tady – dokonce si pro jejich přípravu připravili speciální proces.

2020 11 30 HDB ABC Records 2

Firma se mimochodem chlubí tím, že jako první label se pustila do plnohodnotných HDCD nebo že v Číně byla první, kdo nabídl dostupná SACD a pomohla je tak zbavit aury jakési nedostupnosti a určení jen pro ty nejnáročnější.

ABC Records také po tříletém zkoumání spustili spolupráci s prestižním německým nahrávacím studiem Golden Ear. Právě tam probíhá ona speciální příprava kompaktních disků, které následně nesou nálepku HD-Mastering. Ruku v ruce s úpravou základního záznamu vyvinuli ABC Records také atypický materiál, z něhož se následně disky vyrábí. Namísto běžného polykarbonátu se tu používá technologie tekutých krystalů a proprietární povrchové lakování. Cílem prý bylo přiblížit zvuk kompaktního disku ideálu studiové pásky. Nejdražší provedení pak mají navrch ještě vrstvu ze stříbra čistoty 99,9999%.

2020 11 30 HDB ABC Records 5

V nabídce ale najdete také „běžné“ disky, tak jako na všech albech, které firma vydává, je i tu základním zdrojem studiový pásek ze Studer A80, takže jde o AAD záznamy (analogové nahrávání, analogový mastering a digitální mastering). Parafrází na AAD je u ABC Records označení těchto disků jako Almost Analogue Digital – v nabídce je ovšem jen malé množství těchto disků, protože – prý aby zachovala kvalitativní standard – může vyrábět firma jen jeden disk v jednu chvíli (což zní v dnešní velkoprodukční době až neuvěřitelně). Je to proto, že každé CD je vypáleno ručně (!) z originálního pásku.

Proč se ale vlastně firma stále točí kolem zmíněných master tapes? Když budete chvilku hledat, dozvíte se, že podle ABC Records je páska ideálem proto, že nevyžaduje žádné výstupní filtrování, že dynamika zůstává identická té při nahrávání, že kupříkladu netrpí (logicky) žádným jitterem a třeba vyzdvihuje i skutečnost, že šum pásky můžete svými smysly oddělit od hudby stejně jako třeba ambientní ruch v koncertním sále, kdežto digitální artefakty jsou prostě integrované do výsledného zvuku a proto také více ruší při poslechu.

2020 11 30 HDB ABC Records 7

Z výše řečeného vyplývá, že vlajkovou lodí ABC Records jsou právě čtvrtpalcové stereofonní pásky – každá jedna je nahrávaná přímo z původního vícestopého nahrávacího pultu ve studiu, i kvůli této pracnosti jich vzniká jen limitované množství pouhých 300 kusů. Fakticky tak máte ale opravdový master tape se vším všudy.

Co ale krom oficiálního povídání mluví samo za sebe, to je poslech záznamů z produkce ABC Records. Do redakce se dostalo několik disků standardu HD-Mastering a ať už jsou to audiofilské chuťovky nebo jde třeba o Leonarda Cohena, zvuk je fascinující. Plný, hladký, bohatý a hlavně jaksi „intenzivní“ a luxusní. Dost možná jsou nahrávky od ABC Records čistě po zvukové stránce tím nejlepším, co se v redakci doposud objevilo – vřelé doporučení k poslechu! Takže neváhejte, protože všechna vydání jsou k dispozici jen jako limitované edice.

--- --- --- --- ---

ZASTOUPENÍ V EU: Horizon Trading Prague | https://www.horizontrading.cz/ABC-RECORD-c44_0_1.htm

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies