Ústy nakreslila kalendář plný slunce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ústy nakreslila kalendář plný slunce

Talentovaná Bára má velký smysl pro humor a stále chuť malovat.
Talentovaná Bára má velký smysl pro humor a stále chuť malovat. (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, archiv Báry Sedláčkové)

Velmi talentovaná Bára Sedláčková (18) je od krku dolů ochrnutá, nikdy ale neztratila smysl pro humor a svět vidí v zářivých barvách. Pro rok 2021 nakreslila ústy kalendář plný slunce. Z výtěžku si chce koupit speciální sportovní vozík.

Vzdálenou Afrikou a exotickými zvířaty se nechala inspirovat studentka 2. ročníku lycea, která technikou akvarelu, tedy zapouštěním barev na mokrý podklad, namalovala kalendář nabitý energií.

Snad zahřeje

„Letos byl zvláštní rok. Nikam k moři jsme nemohli, tak jsem si řekla, ať je ten kalendář světový a zahřeje. A opravdu je ještě teplý. Právě ho přivezli z tiskárny,“ řekla s nadsázkou. Malování je její velká vášeň. Má za sebou několik výstav a v současné době připravuje ilustrace do dětské knihy o skřítkovi, kterou napsal Pavel Vosoba.

Hraje ligu

Kromě malování propadla florbalu na elektrickém vozíku. I když se mu věnuje teprve dva roky, hraje florbalovou ligu a hostuje v Plzni. „Hraju vozíkem a speciální hokejkou připevněnou pod stupačkou. Takový vozík ale stojí 290 tisíc. Skládám na něj korunu po koruně. Něco je od dárců, něco od rodičů, půjde na něj i výtěžek z kalendáře. Je to mé největší přání,“ svěřila se.

Jak se maluje ústy?

Kromě talentu, citu pro kompozici a obrovské představivosti musí mít autor velkou trpělivost a umět překonávat fyzickou zátěž. Každé namočení štětce provází pohyb krkem, stejně jako každý tah na papíře. Bára navíc maluje jednou z nejtěžších výtvarných technik. Přesto jsou její obrázky plné barev, optimismu a hravosti.

Pozdní diagnóza

Osud se s Bárou nemazlil. Narodila se zdravá, ve třech letech se objevily zdravotní problémy a v šesti už byla na vozíku. Ochrnutá od krku dolů. Lékaři stanovili několik různých diagnóz, na které dívenku léčili. V 15 letech se její stav zhoršil tak, že skončila v kómatu. Až pak zjistili, že má chronický zánět na mozkomíšním kmeni, který se dá léčit. Bohužel následky z minulých let už jsou nevratné.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.