Kolik lidí betlém v bruntálském kostele Nanebevzetí Panny Marie letos během svátků uvidí, ale není jasné. Vše bude záviset na opatřeních, která mají bránit šíření koronaviru.

Řezbář František Nedomlel vyřezává nové sochy pro biblický výjev modlícího se Ježíše v Getsemanské zahradě.
Bruntálský řezbář Nedomlel oživí výjev modlícího se Ježíše ve Velké Štáhli

Loni betlém během deseti dnů mezi Vánocemi a Silvestrem vidělo asi 7000 lidí. "Zájem je vždy velký. Letos to ale bude zlomek. Nedokážu odhadnout jestli desetina či třetina," řekl pastorační asistent farnosti Karel Peschke.

Mše začnou ve středu

Dodal, že vše bude záviset na tom, kolik lidí bude moci navštívit kostel. "Mše začnou ve středu. Zatím pro 20 věřících," doplnil.Poprvé bude k vidění dílo 25. prosince po mši, která začne v 09:00.

"Pak se budou skupiny střídat po tolika lidech, kolik opatření umožní," uvedl Peschke.  Dodal, že po celou dobu, kdy bude betlém přístupný, bude muset na návštěvníky dohlížet a regulovat jejich počty.Betlém je každý rok jiný, vždy se rozrůstá o novou část. Loni řezbář přidal dojičku s krávou, v roce 2018 pivovar s hospodou.

Bruntálský řezbář František Nedomlel pracuje na dřevěné plastice, která zobrazuje přírodní památku - lávový proud u Meziny.
Řezbář tvoří lávový proud ze dřeva

"Letos to bude ševcovna a pět figur. Všechny se pohybují," řekl Nedomlel, který letos vytvořil i betlém pro Horní Benešov. "Zahrnuje Jozefa, Marii a Ježíška. Klečící postavy mají okolo 50 centimetrů," řekl. Bruntálský betlém buduje už druhá generace řezbářů.

Jeho stavbě a vyřezávání figurek věnovali od roku 1956 Josef Nedomlel a posléze i jeho syn František tisíce hodin života. Nyní sedmdesátiletý František Nedomlel převzal práci na betlémě v roce 1987 od otce, který krátce poté zemřel. Betlém zabírá víc než 40 metrů čtverečních a v současné době čítá na 220 figurek.

Řezbář samouk

Josef Nedomlel byl řezbář samouk. Vyučený kolář a karosář se ale řezbářství začal věnoval už v mládí. Za války byl partyzánem a později byl komunistickým režimem perzekvován.

"Uzavřel se do sebe a v roce 1956 ve spolupráci s místním farářem začali na betlému pracovat," řekl o otci František Nedomlel.

Doplnil, že po několika letech ale musel farář Bruntál opustit. "Přesunuli jej do Mohelnice. Tak tam založili nový betlém, který je dnes o něco větší než bruntálský," řekl.

Železniční skanzen na opuštěném náspu u Lupěného.
Tip na výlet: stezka po bývalé trati s mašinou zdarma

Při tvorbě bruntálského betléma se Josef Nedomlel nechal inspirovat místem svého rodiště a života. Součástí betléma je například jeho rodný dům, bruntálský zámek, zámek Hradec nad Moravicí, Křižlický vodní mlýn, větrný mlýn, několik kopií vesnických domů ze Starého Města u Bruntálu a další objekty.

Tři měsíce práce

František Nedomlel, který studoval sochařství, od doby, kdy dílo převzal po otci, každý rok připravuje nové sekce pro bruntálský i mohelnický betlém. Každé věnuje asi tři měsíce práce.

"Nejprve si nakreslím v měřítku 1:1 podrobný výkres a podle něj pak pracuji. Jedna věc je figurky vyřezat a postavit pro ně prostředí, druhá věc je naprogramovat pohyb figurek či vymyslet osvětlení. To dělá Karel Peschke z římskokatolické farnosti. I on je betlému naprosto oddaný," řekl.

Nákup v hypermarketu díky novým opatřením vlády funguje jako generátor náhodných čísel.
Hra s čísly. Nakupování na Bruntálsku funguje jako generátor náhodných čísel