‚Daří se nám, ale s extrémním nasazením.‘ Nemocnice se vrací postupně k běžnému provozu

Počty potvrzených případů covidu klesají a snižuje se skóre v protiepidemickém systému PES. Také nejvytíženější zdravotnická zařízení se můžou po několika těžkých týdnech nadechnout, tvrdá práce ale nekončí. Server iROZHLAS i Radiožurnál zjišťoval, jak to vypadá v pěti nemocnicích, které byly ještě nedávno na hraně personální a lůžkové kapacity.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Urgentní příjem pražské Fakultní nemocnice v Motole (ilustrační foto)

Urgentní příjem pražské Fakultní nemocnice v Motole (ilustrační foto) | Foto: Martin Pařízek, Ondřej Vaňura | Zdroj: Český rozhlas

Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov patří dlouhodobě mezi nejvíce zasažená zdravotnická zařízení ve Středočeském kraji. Před dvěma týdny musela dokonce sáhnout k převozu pacientů – deset jich poslala do pražského Motola.

Teď je však podle mluvčího Petra Balleka situace lepší. „Obsazeno nyní máme 47 z celkové stovky covidových lůžek,“ uvedl pro server iROZHLAS.cz. Ještě ve čtvrtek jich ale bylo obsazených zhruba osmdesát.

Nemocnice zatím nevyplácejí odměny za boj s druhou vlnou koronaviru. Podle odborů se bojí vracení peněz

Číst článek

Počet hospitalizovaných pacientů s covidem klesá také v Uherském Hradišti a ve Zlíně, tamní nemocnice patří během druhé vlny epidemie k nejvíce zasaženým v Česku. Podle mluvčího Egona Havrlanta tam momentálně hospitalizují o více než 200 pacientů méně než před dvěma týdny.

Návrat standardní léčby

Díky zlepšení situace mohou začít postupně obnovovat jednotlivé nemocnice běžnou péči. Tu odkládaly kvůli nařízení z letošního října, které vláda na pondělním jednání zrušila

Nemocnice můžou postupně dle svých volných kapacit obnovovat tuto necovidovou péči a začít se stále více starat i o všechny ostatní občany, kteří měli tuto odkladnou péči zatím odloženu,“ prohlásil po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

A v oslovených nemocnicích jsou na to připraveni. „Nemocnice se plánují vrátit k některým drobnějším operačním výkonům, které musely v souvislosti s pandemií koronaviru odložit,“ napsal redakci mluvčí zlínské a uherskohradišťské nemocnice Havrlant. Zatím se však nechystají větší chirurgické operace, po nichž můžou pacienti skončit na jednotkách intenzivní péče. 

Vláda zrušila zákaz odkladné péče, nemocnice se můžou vrátit k plánovaným operacím

Číst článek

K návratu „do normálu“ už sáhla také brněnská fakultní nemocnice. „Už se k tomu vracíme, a vraceli jsme se už minulý týden, to ale považuji za základní medicínskou logiku a zdravý rozum, na to člověk nepotřebuje příkaz,“ řekl v pondělí Radiožurnálu Štěrba. Podobné stanovisko hlásí i benešovská nemocnice. 

Plánované operace začínají obnovovat také nemocnice v hlavním městě. „Nejčastěji se bude jednat o ortopedické výkony,“ uvedla mluvčí nemocnice Motol Pavlína Danková.

Rušíme stanice

Lepšící se situace umožňuje nemocnicím začít rušit některé covidové stanice – dvě z osmi zavírají ve Zlíně, jednu ze tří pak v Uherském Hradišti.

„Sčítáme si počty a chceme si nechat nějakou rezervu pro příchozí pacienty. Řekl bych, že je to 50 na 50. Budeme překládat ty pacienty, kteří tam zůstanou, protože ne všichni jsou propustitelní. Budeme je překládat na zbylé covidové oddělení,“ řekl České televizi šéf uherskohradišťské nemocnice Petr Sládek.

Speciální lůžka „zavírají“ také v Olomouci, kde pro covidové pacienty vyčlenili celkem 13 oddělení.

„Situace se zlepšuje každým dnem a pacientů s covidem ubývá. Teď držíme pět standardních a čtyři intenzivní oddělení pro covidové pacienty,“ popsal redakci ředitel nemocnice Roman Havlík s tím, že si chce nemocnice pro pacienty s koronavirem dlouhodobě ponechat alespoň jedno standardní a jedno intenzivní oddělení.

Nikdy nevíte, kdy bude váš blízký potřebovat zdravotní péči kvůli covidu, varuje ředitel nemocnice

Číst článek

Jak to zvládají zaměstnanci?

I z personálního hlediska se to v nemocnicích zlepšuje. Podle mluvčího benešovské nemocnice Balleka je teď situace „mírně optimističtější“, přesto péče o pacienty vyžaduje maximální úsilí zdravotníků.

„Daří se nám zajistit péči o pacienty jen s extrémním nasazením našich zaměstnanců a s pomocí dobrovolníků, studentů a vojáků,“ napsal redakci Ballek s tím, že se počet „pomocníků“ blíží k šedesátce a 85 zaměstnanců má nemocnice mimo službu.

V Olomouci si podle ředitele Havlíka sáhli zaměstnanci na dno, situaci ale zvládli bravurně.

„Práce je složitá jak v covidových odděleních, kde musejí mít zdravotníci ochranné pomůcky, tak i v těch ostatních. Bylo to pro personál nestandardní období a vystoupení z rutiny, ale všichni to zvládli výborně,“ chválil ředitel olomoucké nemocnice.  

Martin Štorkán Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme