Líbí se Vám naše práce? Chcete nás podpořit? Chcete s námi soutěžit o hry? Podpořte nás na Hero Hero a získejte exkluzivní obsah!

Recenze: Ostrov koček – vrnící země

ostrov-kocek-01

Když jsem sem poprvé přijel, zdálo se mi, že celý ostrov mírně vibruje. A dodnes si nejsem jistý, jestli to není pravda. Je to takový podvědomý pocit mírného pohybu, na který si asi po nějaké době zvyknete. Naštěstí nemusí být vůbec záhadou důvod, proč by měl ostrov vibrovat. To proto, že na něm bydlí tisíce spokojených koček. A když všechny začnou vrnět, máte z toho takové malé zemětřesení.

Mezi spoustu chlupatých kočičích kamarádů zavede zábava také všechny, kdo si pořídí deskovou hru Ostrov koček. Jejím autorem je Frank West, který ji vydal pod logem The City of Games a to s pomocí kampaně na serveru Kickstarter. Ilustracemi ji ozdobil Dragolisco. Hra si ale našla nově cestu také na české stoly v kompletní lokalizaci, kterou připravil MindOK.

I na víku krásné masivní bílé krabice posedávají kočky všude, i po názvu hry. V pozadí vidíme zelený ostrov, který je rájem pro tato zvířata a nejspíš peklem pro myši. A hráči se budou snažit všechny kočky zachránit před hrozbou nájezdu Vethy Černorukého. Proto v rámci partie připraví malou desku ostrova, který představuje připomínku, kde se veškeré dění odehrává. Současně slouží jako počítadlo dnů, na jehož číslo pět hráči na úvod položí figurku zlotřilého Vethy. Nalevo i napravo od ostrova by měl zůstat volný prostor a vedle něj bude ležet balíček karet objevů a hromádka žetonů trvanlivých košů.

ostrov-kocek-09

Pod ostrovem je třeba nechat místo pro různě tvarované hranaté dílky měděných pokladů a také vzácných fialových oshaxů. Všechny ostatní kočky (pěti barev) začínají společně v pytlíku objevů, společně s dílky zlatých pokladů. Stranou si připraví ještě zásobu figurek různých barev a žetony ryb. Každý z hráčů si vybere barvu koček, vezme si dvě figurky této barvy, jednou označí pořadí hráčů na stupnici na ostrově odshora dolů a druhou si ponechá před sebou. Jednotliví účastníci získají ale především jednu desku lodi a trvanlivý koš do začátku.

Celá partie trvá pět dnů. Naštěstí ne těch našich, ale dnů ve hře, které v reálu trvají jen několik minut. Na začátku každého z nich se probudí několik koček, protáhne se a vykoukne z pytlíku napravo a nalevo od mapy ostrova. V obou oblastech se objeví čtyři až osm koček podle počtu účastníků v partii. V případě, že při losování hráči vytáhnou dílek pokladu, položí ho místo toho pod mapu ostrova.

Poté každý z hráčů dostane svůj denní příděl dvaceti ryb v žetonech. Hráči totiž kotví nedaleko ostrova a ten, kdo vstane dostatečně brzy, nemá pak nouzi o velký úlovek. Poté si hráči rozdělí draftem karty – nejdříve si vybírají dvě ze sedmi, pak pošlou zbytek sousedovi a vyberou si další dvě, a na závěr další. Každý z účastníků tak posíláním získá sedm karet, které si víceméně sám zvolí podle svého plánu. Tyto karty hráči ale nezůstanou. Jedná se pouze o jeho soukromý výběr, ze kterého si může zaplatit nachytanými rybami.

ostrov-kocek-04

Potom už se hráči vydají na lov koček. S pomocí zelených karet odlovu si mohou vylepšit své statistiky rychlosti (změnit pořadí tahu) a košů. Všichni účastníci nejdříve vyloží tyto karty a potom se budou snažit vždy o odchyt jedné konkrétní kočky z nabídky nalevo nebo napravo a to v pořadí, jak jsou seřazené figurky na ostrově. Cena za odchyt se liší právě podle zón a může být tři nebo pět ryb.

Hráč k úspěšnému odchytu potřebuje také jeden funkční koš a získanou kočku ihned umístit na svoji loď. První dílek lze položit kamkoliv na čtvercová políčka rozdělená na palubě do oblastí. Následující destičky ale už musí navazovat na ten první. Kočky lze ale uložit libovolně natočené, jen musí respektovat úložnou plochu.

Na závěr každého dne mohou hráči použít karty žluté nebo hnědé a tím sehnat na palubu další poklady nebo vzácné oshaxy, které fungují jako žolíci pro účely vyhodnocení. V dalších kolech mohou hráči ještě před záchranou koček vyložit modré karty úkolů, které si nakoupili a tím je splnit. Veřejné už ostatní znají, zatímco jeho soukromé jsou tajné, dokud se mu jejich podmínky nepodaří splnit. Úkoly se při tom vztahují k rozmístění koček v lodi.

ostrov-kocek-12

Následují další dny až do momentu, kdy slunce zapadne popáté. Poté je čas na bodování, kdy začnou být důležité i krysy na palubě lodi. Ty, které nechytily kočky (nejsou překryté) znamenají okamžité odečtení jednoho bodu. Body začnou hráči sbírat hlavně za rodiny koček, tedy chlupatá stvoření stejné barvy, které spolu sousedí. Čím větší rodina, tím více bodů. Plusové body míří do kapsy hráčů i z osobních a veřejných úkolů a získaných zlatých pokladů. Na závěr si každý odečte pět bodů za sekci lodi, která není kompletně využitá (zakrytá kočkami). Vítězem se stává ten hráč, který má v součtu nejvíce bodů.

Ostrov koček je vlastně jen skládačkou dílků. Jeden spojíte s druhým a pak shrábnete body podle zadaných podmínek. Jenže některým hrám jednoduchost sluší a tohle je jedna z nich. Naučíte se ji za chvíli, dohrajete do hodiny a při tom dostanete vizuální lahůdku, která funguje, baví a nemáte pocit, že byste o něco přicházeli.

ostrov-kocek-16

Destičky mají různé tvary a hráči se je snaží nejen vhodně propojit a zakrýt celou plochu, ale musí také myslet na to, aby udrželi stejné barvy pohromadě. O těch totiž nakonec všechno je. Není to tedy o té snaze zaplnit celou plochu efektivně, ale spíš o snaze nechat si otevřené plochy všude, a pak je rychle zalátat na konci. Nedokončené bloky totiž přináší poměrně výrazné penalizace. A právě snaha najít vyvážení mezi těmito dvěma částmi je to, co nás baví.

Hra díky různým druhům karet a právě ve spojení s draftem nabízí docela solidní výběr a kontrolu nad cestou za body. K tomu navíc musí hráči dobře pracovat se zdroji v podobě ryb, především v kombinaci s různými cenovkami za odchyt v levé a pravé části herní plochy.

Je ale jasné, že když si budou hráči muset brát při posouvání karet vždy dvě, záleží jejich úspěch trochu i na štěstí. Pokud dostanete mezi čtyřmi kartami tři, které nechcete, stejně si jednu z nich musíte vzít. Draft je sice s braním dvou karet rychlejší, ale také náhodnější.

ostrov-kocek-19

Bohužel ve dvou účastnících hra sklouzává ke zklamání především v momentech, kdy draftujete karty jako příprava před lovem koček. Výměna sad karet mezi dvěma hráči nikdy nefungovala dobře a tady se to opět potvrzuje. Mezi hráči se točí pouze dvě sady karet, což není dostatek, aby udržel oba soupeře na špičkách a při tom jim poskytnul více svobody.

A co je důležité vzpomenout je také sólová hra, kterou Ostrov koček zvládá výborně. Ve dvou je také dobrá, jen počítejte s již zmiňovaným problémem při podávání karet. Vyšší počty ale fungují skvěle a právě ty jsou jako dělané pro tuhle hru.

Grafika a celkový pocit ze zpracování je naprosto famózní. Nejenže obrázky dostaly naprosto jedinečný kočičí nádech, ale potěší i dřevěné figurky a ilustrace na všech ostatních komponentách. Pobaví i textové karty úkol, které svým hravým přístupem k textu zůstávají vizuálně podařené. Pravidla jsou přehledná a bez zbytečných chyb.

ostrov-kocek-20

Ostrov koček je tématem blízká mnoha lidem, protože koček je mezi námi spousta. A všichni tihle ocení novinku ještě o kapku více než ostatní. Ale to nemění nic na faktu, že Ostrov koček je vynikající zábavou s jednoduchými pravidly, ale dostatečně hlubokou hratelností. Začátečníci i mírně pokročilí si ji snadno zamilují.

Informace o hře ze serveru BoardGameGeek (odkazy směřují tam)
AutorFrank West
IlustraceDragolisco, Frank West
VydavatelThe City of Games, Arclight Games, GaGa Games, Geekach Games, Gém Klub Kft., Intrafin Games, Lucky Duck Games, Maldito Games, MeepleBR, MINDOK, MIPL, Skellig Games, sternenschimmermeer, Yayoi The Dreamer, YOKA Games
Rok vydání2019
Počet hráčů1 - 4
Herní doba90
Minimální věk8 and up
Jazyková závislostModerate in-game text - needs crib sheet or paste ups
(17 voters)
KategorieAnimals, Fantasy, Nautical, Puzzle
MechanismyClosed Drafting, Grid Coverage, Hidden Victory Points, Income, Open Drafting, Pattern Building, Set Collection, Solo / Solitaire Game, Square Grid, Tile Placement, Turn Order: Stat-Based
RozšířeníThe Isle of Cats: Boat Pack, The Isle of Cats: Kickstarter Pack, The Isle of Cats: Kickstarter Pack 2, The Isle of Cats: Kittens + Beasts, The Isle of Cats: Late Arrivals, The Isle of Cats: Promo Pack 1, The Isle of Cats: Promo Pack 2, The Isle of Cats: Promo Pack 3, The Isle of Cats: Treasure Pack
RodinaAnimals: Cats, Animals: Fish / Fishes, Components: Meeples (Animal) / Animeeples, Components: Polyominoes, Components: Wooden pieces & boards, Crowdfunding: Kickstarter, Digital Implementations: Board Game Arena, Digital Implementations: Sovranti, Digital Implementations: Tabletopia, Game: The City of Kings, Islands: Fictional, Players: Games with Solitaire Rules
Alternativní názvyA Ilha dos Gatos, Die Insel der Katzen, La Isla de los Gatos, L'Île des Chats, L'Isola dei Gatti, Macskák szigete, Ostrov koček, Ostrvo Mačaka, Wyspa kotów, Острів котів, Остров кошек, アイル・オブ・キャッツ, 猫岛, 貓島奇緣 The Isle of Cats, 야옹섬

Více o hře.

Recenze: Ostrov koček – vrnící země
Ostrov koček ve vás objeví vaši niterní kočku. Už jen proto, abyste mohli vrnět spokojeností, když budete hrát. Hra skýtá lákadla pro vaše oči hned na začátku, ale naštěstí to neskončí ani potom. Hra je jednoduchá, ale zábavná a plná zajímavých mechanismů. Plnění lodi žetony je jen výsledkem předchozího snažení a přesto je to samo o sobě dostatečnou výzvou. Jediné, co vás může odradit, je rozdávání karet s pomocí draftu v partii dvou hráčů a obecná náhoda braní karet. Kromě těchto drobných nedostatků ale dělá Ostrov koček vše výtečně a stane se z něj oblíbený mazlíček řady rodin a hráčských skupin.
Klady:

+ skvělé téma
+ zpracování
+ není jen o plnění ploch
+ různé možnosti bodování (a ztráty bodů)
+ rychlá hra
+ sólová varianta
Zápory:

- draft ve dvou
- náhoda draftu
4.5
Prozkoumávejte dál
Recenze: Veselá farma prověří vaši logiku