Životní styl

24. listopadu 2020 07:03

Anna Kopečková

Téměř polovina zaměstnanců se setkala s úzkostí, varuje zakladatelka projektu pečujícího o psychické zdraví zaměstnanců

Pečovat o psychickou pohodu zaměstnanců není u nás tolik rozšířené jako v zahraničí. V západních zemích však tato služba bývá standardní složkou pracovní smlouvy. Situaci v České republice se snaží změnit startup nabízející prevenci psychického zdraví ve firmách, který založila Simona Zábržová. To, že je poptávka opravdu velká, dokládají i poslední výzkumy trhu.

Podle podzimního průzkumu se 90 % zaměstnanců setkalo s nadměrným pracovním stresem. Dlouhodobý stres je přitom jedním z nejnebezpečnějších faktorů ovlivňujících naše zdraví. „Jistá míra pracovního stresu je normální a přirozená. V některých případech může být stres dokonce prospěšný, protože nás nutí, abychom ze sebe vydali to nejlepší. To ale neznamená, že je stres nevyhnutelnou cenou za úspěch, zvlášť pokud mu je organismus vystaven permanentně a ve vysoké míře,“ říká zakladatelka projektu Soulmio Simona Zábržová.

Zajímavost: Věděli jste, že vystresovaný organismus si za svou újmu žádá satisfakci? Tou je velice často zvýšený příjem nezdravého jídla, pití alkoholu, kouření, konzumace drog či další nepříliš prospěšné aktivity jako přehnané sledování televize, hraní počítačových her a podobně. Tento druh satisfakce však organismus jen dále stresuje.

10 NEJVÍCE STRESUJÍCÍCH PROFESÍ: JE MEZI NIMI I TA VAŠE?

Skoro polovina zaměstnanců trpí nespavostí a úzkostmi

Pokud člověk v soukromém životě nebo v práci zažívá nápor na psychiku, může se zhroutit prakticky v každé profesi. Od vrcholových manažerů přes administrativní pozice, zdravotníky až po učitele na základní škole. Nemalou měrou se na tom podílí špatný nebo nedostatečný spánek. „Z našeho posledního průzkumu vyplynulo, že 49 % zaměstnanců trpí občasnou nespavostí a 43 % zažilo někdy úzkosti. To jsou skutečně vysoká čísla,“ varuje zakladatelka projektu Simona Zábržová a dodává, že alarmující je i počet zaměstnanců se syndromem vyhoření. Ten obvykle začíná nenápadně. Nejprve je to častější únava, následuje ztráta zájmu, postupně se přidává vnitřní napětí, konflikty v práci i rodině. Později přichází apatie, nechuť k životu, k lidem, absolutní vyčerpání, úzkostné stavy, nespavost a nakonec depresivní stavy, úzkosti či panické ataky. Simona Zábržová si sama syndromem vyhoření prošla dvakrát. Prošla si stovkami terapeutických hodin, sezení a seminářů a podělila se o své zkušenosti v rozhovoru pro CNN Prima News.

Prevencí nejen proti vyhoření je terapie ve firmách

Podle Zábržové je u nás paradoxem, že zaměstnavatelé často upřednostňují výši hodnoty stravenek před hodnotou psychického zdraví jejich zaměstnanců. Poptávka po benefitech z oblasti péče o duševní zdraví je přitom ze strany zaměstnanců opravdu vysoká. Až 70 % zaměstnanců by využilo psychologických konzultací on-line nebo možnosti preventivního programu. Aplikace či on-line služby v péči o duševní zdraví však zatím nejsou příliš rozšířené. Využívá je pouze 25 % současných zaměstnanců. Nejčastěji se přitom jedná o meditační aplikace a aplikacecvičení jógy. „Je potřeba si uvědomit, že naše psychické potíže, ať už plynou z práce, či nikoliv, se přímo odrazí na tom, co děláme, jak se cítíme, jak jsme efektivní a jakou chuť do práce máme. Dotýká se to tedy i našich kolegů, nadřízených a přeneseně i firemních výsledků,“ tvrdí Zábržová.

Zajímavost: Zaměstnanci by v oblasti firemní péče o duševní zdraví uvítali podporu vzdělávání a seberozvoje v oblasti psychohygieny. Poptávají také benefity v podobě většího množství osobního času, v možnosti pracovat častěji z domu, ve zkráceném úvazku či v podpoře týmových vztahů.

Způsobů a možností, jak podporovat psychické zdraví a pohodu zaměstnanců, proto aby se jim lépe pracovalo, aby byli produktivnější, ale také loajálnější k firmě, je podle Zábržové více.„Firmy mohou využít flexibilní pracovní doby nebo práce na dálku. Pomocí týmových meetingů a teambuildingů podpoří i neformální vztahy, které jsou důležité pro budování důvěry a příjemnou atmosféru ve firmě. On-line terapií zase nabídneme řešení již vzniklých problémů. Poskytnutím kvalitního obsahu (články, videa, webináře, on-line anonymní sezení) mohou své lidi cíleně vzdělávat a sportovními lekcemi nebo relax zónami na pracovišti umožní i jiné uvolnění. Vše záleží na poptávce zaměstnanců, managementu společnosti a spolupráci HR oddělení,“ uzavírá Simona Zábržová.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.