Medicína

Vliv soli na lidský organismus


Kategorie: Aktuality 
24.listopad 2020

Pravidla zdravého životního stylu a všemožné diety slibující zázraky se na nás vrhají ze všech stran. Některé směry jsou založené na komplexním přístupu k potravinám, jiné zase doporučují některé složky zcela vyřadit. Hlavním tématem posledních let je zejména cukr, který se ve společnosti převtělil do role zabijáka. Zcela se ale zapomíná na sůl, jejíž účinky na lidské zdraví mohou být mnohem závažnější než ty způsobené jejím sladkým protějškem.

Vysoký krevní tlak (hypertenze) je jeden z vůbec nejvýznamnějších rizikových faktorů, který negativně ovlivňuje lidské zdraví, zejména pak onemocnění srdce a cév, kam patří i srdeční infarkt nebo cévní mozková příhoda. Příjem soli, resp. sodíku v soli, ovlivňuje hodnoty krevního tlaku u významného množství lidí, u zdravých i nemocných s vysokým krevním tlakem. Sodík v těle ovlivňuje řadu regulačních systémů, dochází k zadržování vody v těle, v důsledku čehož stoupá objem tekutin v krevním oběhu a vede ke zvýšení krevního tlaku.  (Kardiovaskulární onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí u nás.) Efekt zvýšení krevního tlaku je přitom viditelný téměř ihned po konzumaci jídla s vyšším podílem soli.

Přijímaní soli v potravě je trochu začarovaným kruhem. Pokud se pravidelně konzumují slaná jídla, chuťové pohárky si navyknou, otupí se a začnou se přizpůsobovat. Pokrmy, které dříve byly přesolené, se stanou normou, méně slané přestanou chutnat.  

Sůl se většinou považuje za přísadu, která dodá pokrmům správnou chuť. Zapomíná se na koření, jako je například bazalka, oregano, sušený česnek, tymián, koriandr nebo citron, která jídlo dochutí a má mnoho prospěšných účinků.  

Nižší spotřeba soli o pouhých 15 % by mohla zachránit životy milionů lidí po celém světě. Pokud by každý snížil denní příjem soli o půl čajové lžičky, což lze docílit vyřazením slaných potravin a automaticky nepřesolovat, mohlo by se zabránit 22 % úmrtí na mrtvici a 16 % smrtelných infarktů.

Vysoký příjem soli ovlivňuje funkčnost tepen a cév. Naopak draslík, který je hojně obsažen v ovoci a zelenině se ukázal jako účinný nástroj pro boj s hypertenzí. Zvyšuje uvolňování oxidu dusnatého, působí relaxaci tepen a pokles odporu krevního řečiště.

Závažný problém má poměrně jednoduchá řešení. Prvním z nich je snažit se nakupovat méně zpracovaných potravin s velkým obsahem soli jako konzervantem dodávajícím jídlům atraktivní chuť. Ideální je naopak zvýšit podíl ovoce a zeleniny ve stravě a svůj jídelníček založit na co největším množství čerstvých a průmyslově nezpracovaných potravin.

Důležité je číst etikety. Měli bychom kupovat pouze potraviny, které mají na obalech uvedený nižší obsah sodíku v miligramech, než mají jednotlivé porce gramů. Jestliže má výrobek 100 gramů, obsah sodíku by měl být nižší než 100 mg! Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by denní příjem sodíku měl být menší než 2 gramy, tedy méně než 5 gramů soli. Nejjednodušší je omezit solení, ev. dochutit bylinkami.

Dle TZ

www.storyhunters.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová