Hlavní obsah

Není maso jako maso

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maso do našeho pestrého jídelníčku rozhodně patří, už kvůli cennému zdroji plnohodnotných bílkovin, ale i dalších látek, jako je železo, zinek či vitamin B12. Není ale maso jako maso, což poznáte zejména při jeho úpravě a následně i na chuti. Jeho kvalita se odráží od toho, odkud pochází, jak jsou zvířata chována a krmena. Chcete-li mít jistotu, je řešením maso pocházející z ekologického zemědělství označené logem biozebry či biolistu. Kromě kvality jistě oceníte i přístup k přírodě jako takové.

Foto: Profimedia.cz

Bio kuřata rostou téměř 3krát déle, než je tomu u běžných chovů.

Článek

Ekologický chov respektuje fyziologické a etologické potřeby zvířat. Zvířata se volně pohybují po pastvinách, mají přesně předepsaný minimální prostor, ve kterém se pohybují – ať už venku, či pod střechou.

Krmení většinou pochází z vlastní ekologické produkce, v případě nedostatku dostávají jen kvalitní certifikované plodiny z jiných farem, které neobsahují zbytky pesticidů, herbicidů ani antibiotik či hormonů apod. Samozřejmě je zakázána i jejich jakákoli genová manipulace.

Zvířata tak mají pomalejší přírůstky i nižší produkci, což ale odpovídá jejich přirozenosti. Například bio kuřata rostou téměř 3krát déle, než je tomu u běžných chovů.

Proč je dobré, aby se biopotraviny staly nedílnou součástí našich jídelníčků

Zdraví

Farmářům jde především o kvalitu, nikoli o kvantitu. Snaží se vyprodukovat co nejkvalitnější potraviny s vysokou nutriční hodnotou a minimem škodlivých látek.

Před porážkou jsou zvířata ponechána několik hodin v klidu, aby se stres nepodílel negativně na kvalitě masa. Dodržování těchto a mnoha dalších zásad je přísně kontrolováno.

Kde bio maso koupit?

Pro bio maso si můžete dojet přímo na farmu, kde provozují tzv. prodej ze dvora. Farmáři jsou zpravidla velmi ochotní a přátelští, rádi vám ukážou své hospodářství a vy budete mít šanci prohlédnout si prostředí, ve kterém zvířata žila.

Neustále se rozšiřuje také síť specializovaných obchodů se zdravou výživou a farmářskými produkty. V dnešní době pořídíte biopotraviny samozřejmě i na internetu. E-shopy nabízejí rozvoz masa z farem až k vám domů nebo si maso můžete vyzvednout na výdejních místech po celé České republice. V některých městech se také pravidelně pořádají farmářské trhy, kde místní farmáři představují a prodávají vlastní produkty.

U kupovaných výrobků mimo farmy vždy hleďte, aby etiketa nesla označení loga biolistu a biozebry. Jedině ta jsou zárukou toho, že se jedná skutečně o bio.

Čeští ekofarmáři produkují v biokvalitě především hovězí, kuřecí, vepřové a jehněčí maso. Sehnat ale můžete v bio kvalitě i husu, kachnu, křepelku, perličku, slepici, kohouta nebo krůtu.

Zemědělci kvůli klimatu mění své postupy

Domácí

Proč jsou biopotraviny dražší?

Vzhledem k nižším výnosům, přírůstkům i dojivosti bývají biopotraviny nepatrně dražší, než jsme zvyklí u potravin pocházejících z běžného zemědělství.

Je nutné si však uvědomit, že v tomto případě člověk platí nejen za hodnotnější výrobky, ale rovněž podporuje ekologicky šetrný způsob zemědělství, který se podílí na zlepšování našeho životního prostředí.

Reklama

Související články

Čtyři recepty z masa mladých volků

Úžasné hovězí na Den volů. Takto vtipně nazvali v restauraci hotelu Skanzen v Modré speciální menu připravené z vynikajícího hovězího. Šéfkuchař Stanislav...

Recepty na skvělé pokrmy z mletého masa

Sekaná? Karbanátky? Jsou skvělé. Proč ale občas nezkusit něco jiného? Třeba spolu se šéfkuchařem tišnovské restaurace Na Humpolce Oskarem Klanertem.

Výběr článků

Načítám