JetBlue potvrdil lety do Evropy. Zajistil si sloty na letištích Gatwick a Stansted.

24.11.2020 - USA & Kanada



Jedna z největších nízkonákladových společností v Severní Americe, JetBlue, potvrdila, že po odkladu způsobeném pandemií covid-19 zahájí od letní sezóny 2021 transatlantické lety mezi východním pobřežím USA a západní Evropou. Společnost k tomu využije letouny Airbus A321LR, kterých objednala celkem třináct kusů. S prvními dodávkami těchto letadel JetBlue počítá právě v roce 2021.

Airbus A320 přistává v Bostonu, březen 2016 (foto: Alan Wilson, Wikimedia Commons, CC-BY-SA-2.0)

Podle serveru Paxex.aero si společnost již zajistila sloty na londýnských letištích Gatwick a Stansted. Údaje koordinátora těchto letišť ukazují, že JetBlue chce létat jednou denně z New Yorku-JFK na letiště Gatwick a dvakrát denně z Bostonu na Stansted. Jetblue rovněž usiluje o získání slotů na londýnském letišti Heathrow. Letoun Airbus A321LR by měl na těchto linkách létat v konfiguraci pro 138 cestujících.

Kromě Londýna analyzuje společnost další možné cíle v západní Evropě, kam by mohla létat s novými Airbusy A321LR. Rober Hayes, výkonný ředitel JetBlue, zdůrazňuje, že vedení společnosti očekává již v letní sezóně roku 2021 výrazný nárůst poptávky po transatlantické přepravě, neboť pandemie mnohdy způsobila dlouhé odloučení rodin žijících na obou kontinentech. Toto odloučení v létě 2021 potrvá výrazně déle než rok a mnoho lidí bude rádo za možnost opět cestovat a znovu vidět svoji rodinu či své přátele.

Později, od roku 2023, kdy by měly začít dodávky třinácti objednaných letadel Airbus A321XLR, jež umožní společnosti obsluhovat ze svých základen v Bostonu a New Yorku i vzdálenější cíle v Evropě. U evropských cílů s výjimkou Londýna však vidí management společnosti jen potenciál pro letní sezónu. V zimní sezóně proto plánuje nová letadla přesměrovat na linky z Bostonu a New Yorku do Karibiku. Letadla tak budou optimálně využita po celý rok.

Flotila společnost JetBlue v srpnu 2020 čítala 209 letadel Airbus řady 320 a 321 a také 60 letadel Embraer 190. Ty hodlá společnost v budoucnu vyměnit za Airbusy 220, kterých má společnost objednáno rovnou 70 kusů. Jejich první dodávky mají být zahájeny již v prosinci letošního roku.

Témata