Zprávy

Český seriál #martyisdead získal cenu Emmy

Český seriál #martyisdead získal cenu Emmy

redakce | Zprávy | 24.11.2020

Mezinárodní akademie televizních umění a věd vyhlásila v New Yorku internetový seriál #martyisdead jako vítěze mezinárodní ceny Emmy. Stalo se tak v průběhu slavnostního ceremoniálu 48. ročníku International Emmy Awards, který se letos poprvé konal online. Seriál o aktuálním tématu kyberšikany se stal historicky prvním českým seriálem, který získal tuto prestižní cenu. Emmy v kategorii krátkých seriálů převzali během online přenosu producenti Milan Kuchynka a Vratislav Šlajer. Spoluproducentem je i Jakub Koštál, režisérem Pavel Soukup.

Už samotná nominace v celosvětové konkurenci tisícovky seriálů byla pro tvůrce z České republiky ohromným úspěchem, zvláště v konkurenci světových hráčů typu Netflix a HBO. Získání první Emmy pro český seriál je navíc důležitým momentem v české kinematografii. Seriál #martyisdead zvítězil ve společnosti 44 nominovaných děl či umělců v 11 kategoriích z 21 zemí. V kategorii krátkých seriálů byl nominovaný spolu s třemi dalšími z Austrálie, Argentiny a Singapuru. „Historicky první Emmy pro seriál #martyisdead vnímáme jako úspěch pro české filmové tvůrce a celou Českou republiku. Také nás těší, že česká žánrová produkce uspěla v tak velké celosvětové konkurenci,“ shodují se producenti Vratislav Šlajer a Milan Kuchynka.

A jak říkají tvůrci #martyisdead: Sociální sítě nevládnou jen našim životům, ale i smrti. Původně bezproblémový patnáctiletý Martin alias Marty točí sebe i své blízké na mobil ve chvílích, které by každý z paměti raději vymazal. Jak dává tušit český překlad názvu se symbolickým hashtagem, Marty je sice mrtvý, ale někdo další být nemusí. Hlavní roli Martyho ztvárnil Jakub Nemčok, dále hrají Petra Bučková, Jan Grundman, Sára Korbelová, Matěj Havelka nebo Andrej Polák. Scenáristy jsou Jaroslav T. Miška a Jan Stehlík. Čeští diváci mohli přenos udílení cen z New Yorku ve speciálním pořadu s českým komentářem sledovat na Mall.tv.

Cena Emmy není jediným zahraničním úspěchem pro seriál #martyisdead. Na texaském Austin Film Festivalu získal cenu pro nejlepší digitální sérii a na Marseille Web Fest ocenění za nejlepší režii a scénář. Stal se nejlepším televizním a internetovým seriálem na Finále Plzeň a z festivalu Serial Killer si loni odnesl cenu za nejlepší webseriál. Navíc Martyho smrtí příběh nekončí. Tvůrci totiž nyní připravují pokračování seriálu pod názvem #annaismissing, které vzniká opět v koprodukci Bionautu a Mall.tv. Zatímco tématem oceněného seriálu byla kyberšikana a morální hranice činů odehrávající se za zaheslovanými účty, ústředním motivem chystané novinky je vyšetřování únosu dítěte za účelem natáčení a prodeje nelegálních videí.

Info

foto © Richard Hodonický

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Premiéra Starého dubu a přehlídka filmů Kena Loache

redakce 27.04.2024

Starý dub je příběhem vesnice na severovýchodě Anglie, do jejíž kdysi prosperující a hrdé komunity přichází syrští uprchlíci, aby zde začali nový život.

Nejistota proměňuje realitu Kolektivní Halucinace

redakce 26.04.2024

Čtvrté řadové album kladenského dua Kolektivní Halucinace nese název Nejistota.

Koncerty Rachot květen

redakce 26.04.2024

Projekt RuinsZu tvoří jádro skupiny Zu basista Massimo Pupillo a saxofonista Luca T. Mai společně s bubeníkem Tatsuyou Yoshidou, který vystupuje pod názvem Ruins Alone.

Festival Muziq na Letním parketu

redakce 26.04.2024

Cílem je setkání přátel a milovníků hudby, zvýšení povědomí o nových, mladých, progresivních kapelách a zajímavých projektech domácí hudební scény.

Self Sabotage, nová deska Urn

redakce 25.04.2024

Toto album by se dalo číst jako dopis na rozloučenou s místem, které ho drželo v ochablém, ale trvalé bipolárním sevření, a jakmile se svírající ruka na chvíli unavila, raději…

Fink i Fil Bo Riva se představí v Praze

redakce 25.04.2024

Na letošní rok indiepopový písničkář Fil Bo Riva chystá comeback – název nového singlu Lost in Life mluví za vše.

Seun Kuti & Egypt 80 v Arše+

redakce 25.04.2024

Na přání Fely Kutiho převzal Seun Kuti po jeho smrti vedení skupiny Egypt 80, která přes změny v sestavě funguje dodnes.

Full Moon #156: „Dám si víc, já nechci málo“

redakce 24.04.2024

„Dám si víc, já nechci málo,“ zíůvá Annet X na novém albu a Full Moon k tomu ve chvíli, kdy ona ve dvojici s NobodyListenem obráží české kluby, přidává celé…

Na Still House Plants zbývají poslední lístky

redakce 24.04.2024

Na imaginárním poli britských kytarových kapel by se Still House Plants ukrývali někde v zarostlém rohu za strašákem.

Drsný jižanský gospel The Staples Jr. Singers v Akropoli

redakce 24.04.2024

Vypátrat původní členy The Staples Jr. Singers tedy nebylo snadné, ale výsledek předčil očekávání.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace