Řada pohraničníků za komunismu odmítla plnit rozkazy a uprchla na Západ

Reportéři ČT: Hlídači, kteří odmítli hlídat (zdroj: ČT)

Stovky obětí si vyžádala čtyřicetiletá komunistická éra na československých hranicích. Umírali i pohraničníci, někteří z nich spáchali sebevraždu. Mezi strážci hranice, kteří byli režimem považováni za elitu, se našli tací, jež odmítli režimu sloužit a rozhodli se uprchnout na Západ. Jejich příběhy natáčel pro pořad Reportéři ČT Karel Vrána.

Země obehnaná ostnatými dráty a hlídaná pohraničníky byla jedním z příznaků komunistické totality. Strážci hranice měli rozkaz střílet po každém, kdo by chtěl bez souhlasu státu odejít na Západ, nakonec ale někteří z nich sami uprchli.

„Řekli, jak by někdo utíkal, že máme zařvat stůj, ruce vzhůru, a jakmile by nezastavil, tak střelit do vzduchu. Jak by nezastavil, tak pálit po něm,“ popisuje rozkazy pohraničník Jiří Barteček.

„Během ilegálních pokusů o přechod státní hranice do západního Německa nebo do Rakouska zemřelo 289 osob, z toho bylo 144 zastřeleno pohraničníky,“ tvrdí historik Martin Pulec. Ještě více pohraničníků ale samo zběhlo na Západ – 384.  

„Vůbec nejvíce, skoro sto, jich zběhlo v roce 1951, další velká vlna začala po srpnu roku 1968 a vyvrcholila v roce 1969,“ říká Libor Svoboda z Ústavu pro studium totalitních režimů. 

Americký sen

Jiří Barteček narukoval v roce 1974 k pohraniční stráži v Záhorské Vsi na rakouské hranici jako psovod. Už před vojnou byl ale rozhodnutý, že uteče na Západ.

Jiří Barteček
Zdroj: Reportéři ČT

12. září 1975, když měl službu, se mu záměr opustit Československo vydařil. Do Rakouska s sebou vzal dva civilisty, kteří za ním přijeli na návštěvu. Společně podlezli bránu v drátěném plotu a vrhli se do řeky Moravy.

Z Rakouska se později přesunul do Spojených států. V Kalifornii se stal úspěšným podnikatelem ve stavebnictví. V listopadu 1989 pro americkou stanici NBC komentoval změny v Československu.

Do USA se dostal také František Vláčil, který sloužil v Chlumu u Třeboně. „Celé ráno jsem přemýšlel, jak utéct. V poledne nám přivezli oběd, šli sbírat borůvky a já šel chvilku za nima. No a potom jsem odbočil a začal jsem utíkat,“ popisuje. S sebou měl služební samopal. Použít jej nechtěl, přiznal ale, že kdyby byl v ohrožení, asi by střílel.

František Vláčil v USA
Zdroj: archiv Františka Vláčila

Jindřich Čížek patří mezi další pohraničníky-uprchlíky, měl ale k útěku jiné pohnutky. „Utekl jsem kvůli šikaně. Přelezl jsem tři dráty, tři drátěné stěny, signální stěnu… Pak jsem šel pěšky 15 kilometrů a tam mě zastavili grenčáci (pohraničníci). Vzali mě do obchodu, tam mě svlíkli z vojenských hadrů, oblékli mě perfektně a ten balík poslali na rotu,“ říká.

Při útěku pohraničníci riskovali, že je zastřelí jejich druzi ve zbrani. U soudu jim pak od šedesátých let hrozily tresty v dolní hranici dva až čtyři roky. Režim navíc tlačil na jejich blízké, aby je přemluvili k návratu. Dokonce nabízel, že jim kvůli tomu vystaví pas s možností vyjet na Západ.