Pražský vánoční strom je na místě. Ozdobí ho barvy české trikolory, slavnostní rozsvěcení ale neproběhne

Vánoční strom, který o adventu ozdobí Staroměstské náměstí v Praze, je po pondělní noci na svém místě. Pochází ze soukromé zahrady z Kamenného Přívozu ve středních Čechách. Rostl téměř 40 let. Smrk ztepilý ozdobí technici šesti kilometry svítících řetězů, desítkami hvězd a ozdob a svítit bude také barvami národní trikolory.

Tento článek je více než rok starý.

Fotogalerie Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smrk stojí na Staroměstském náměstí od noci z neděle na pondělí a zůstane až do 9. ledna

Smrk stojí na Staroměstském náměstí od noci z neděle na pondělí a zůstane až do 9. ledna | Foto: Kateřina Šulová | Zdroj: ČTK

Strom v noci z pondělí na úterý uvázali technici na lana a zvednout ho musel obrovský jeřáb. O tom, jak vánoční chloubu Staroměstského náměstí v Praze usadit, se museli domlouvat vysílačkami. Přesto je o něco menší než jeho předchůdci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak proběhlo usazování pražského vánočního stromu? Poslechněte si v reportáži

„Podle letokruhů je strom zhruba čtyřicet let starý,“ řekl pro Český rozhlas Tomáš Jílek z firmy Technologie hlavního města Prahy. „V živé výšce, než se pokácel, měl 17,5 metru, je malinko nižší, ale je velmi pěkný – rozpětí větví dole je až osm metrů,“ upřesnil.

Kvůli bezpečnosti se ve dvou místech strom kotví třemi ocelovými lany, které jsou upevněné do závaží. „Strom je zdravý, není tam nebezpečí, že by se mohl poškodit nebo prasknout,“ doplnil dřevorubec a několikanásobný mistr České republiky v práci s motorovou pilou Tomáš Vorlíček, který strom pokácel.

Tajné rozsvěcení

Zdobit se nový pražský vánoční strom začal v pondělí ráno, než ale jeho větve pokryjí desítky ozdob, potrvá to několik dní. „Ozdoben bude letos takovým způsobem, který asi odpovídá té divné době, ve které žijeme. To znamená, že se na něm objeví určitě barvy české národní trikolory. Udělali jsme anketu mezi občany a zvítězilo takové uměřené a poměrně střízlivější ozdobení než v minulých letech,“ vysvětlil.

Rozsvítit ho pražský magistrát chce o prvním adventním víkendu. Na rozdíl od předešlých let ale kvůli pandemii koronaviru tají přesný čas, chce se tak vyhnout davům. Na tradičních slavnostních rozsvěceních se totiž v minulých letech scházely tisíce diváků.

„Už je jasné, že to nebude styl, který byl známý v předchozích letech – tedy řekněme ceremoniální. Máme v plánu, že strom rozsvítíme v blíže nespecifikovanou hodinu pravděpodobně v nočních nebo brzkých ranních hodinách,“ popsal mluvčí magistrátu Vít Hofman. Magistrát nicméně plánuje alespoň podívanou natočit a s hudebním podkresem zveřejnit na internetu.

Letos se centrum metropole s největší pravděpodobností bude muset obejít i bez vánočních trhů, které každoročně pořádá firma Taiko na Staroměstském a Václavském náměstí a na náměstí Republiky. Radní Jan Chabr (TOP 09) dříve řekl, že trhy ani jiný program v centru nebudou. V každém případě se podle radního zřejmě budou konat některé z menších trhů v městských částech.

U chaty překážel

Stromy určené pro pražské vánoční trhy se v posledních letech nekácejí v lesích, ale na pozemcích a v zahradách soukromníků nebo institucí. Jde většinou o osamocené stromy, které je vhodné porazit kvůli bezpečnosti nebo které stojí na pozemcích, na nichž se počítá s výstavbou.

Podobně tomu bylo i letos. Smrk před téměř čtyřiceti lety zasadil u chaty v Kamenném Přívozu nedaleko Prahy Roman Veselý, jeho kořeny ale ničily plot i přilehlou silnici. Dřevorubec Vorlíček ho pokácel za 45 minut, další dvě hodiny trvala úprava kmenu pro uchycení na Staroměstském náměstí.

Podle dřevorubce Jiřího Vorlíčka je strom zdravý a pravidelně rostlý | Foto: Michal Krumphanzl | Zdroj: ČTK

Radek Duchoň, kne, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme