24. listopadu 2020

Babišovo chaotické řízení státu ohrožuje suverenitu země

(FORUM 24) Bezpečnost České republiky je v důsledku slabého, nesystémově řízeného státu postrádajícího politickou vůli k vlastní obraně mimořádně ohrožená. Podle experta na bezpečnost, poslance Pavla Žáčka (ODS), je na vině problematická pozice premiéra Babiše, který je pro své „specifické zájmy“ snadno ovlivnitelný prezidentem Zemanem a jeho okolím. Žáček to prohlásil na pondělní debatě Bezpečnostního centra Evropské hodnoty, jejíž pořadatelé tam zároveň přednesli návrh 50 kroků, které by tento stát měl učinit na ochranu vlastní suverenity.

„Jednotlivé kroky, které české instituce podnikají na obranu státu, nejsou koordinované ani exekutivně využívané a na další úkony, na jejichž nutnost ukazují různé informace a analýzy, vůbec nedochází jednoduše proto, že k nim není politická vůle,“ konstatoval Pavel Žáček, který je místopředsedou sněmovního výboru pro bezpečnost a členem Stálé komise pro hybridní hrozby. Potíž je v roztříštěném aparátu, kde jednotlivé rezorty nejsou koordinované. Podle Žáčka ten aparát nemá hlavu – pracuje na zpravodajské úrovni po svém, a zrovna tak samostatně na jednotlivých ministerstvech. „Pokud vyhovuje tato roztříštěnost státu, aby si v této oblasti (jeho někteří představitelé) mohli prosazovat své partikulární zájmy, případně ustupovat zájmům ze zahraničí prosazovaným zde prezidentem a jeho okolím, tak je to špatně,“ shrnul Žáček hlavní problém bezpečnosti.

Současná dlouhodobě jen těžko únosná situace vychází ze slabého premiéra. „Prezident Zeman tlačí premiéra Babiše, který má své specifické zájmy a specifické postavení a za sebou má specifický politický subjekt, který si vytvořil a specificky si ho řídí, a má své problémy s vlastní současností i minulostí, což mu brání v tom, aby hájil bezpečnost státu jako celku. Některé z těch věcí, které se nám zdají logické a člověk by je vyžadoval, se nedějí buď vůbec, anebo jen pod velkým tlakem a napůl,“ popsal situaci Žáček.

Celý záznam debaty

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek