Vidíte to samé, co malíř Balšán? Zkuste pokus s obrazem z kolekce pro Karlovarský salon

24. listopad 2020

Karlovarský malíř Václav Balšán se přidal k umělcům, kteří chtějí přispět na stavbu jezdecké sochy Karla IV. v Karlových Varech. Do dražby v její prospěch věnoval tři své obrazy.

Jeden z nich je olej na dřevě, nazvaný Struktury. Zájemci si mohou porovnat, co vidí na obraze oni a jak vidí svou práci sám autor. Václav Balšán začínal původně s černou a šedou barvou, to když se věnoval grafice. „Hlubotisková grafika, kterou jsem tehdy dělal, je barevně poměrně omezená. Dělal jsem také kresby pomocí kávové sedliny, tam se také objevovala hnědá barva spolu s lineární čarou,“ poznamenává Balšán. Dnes je většina jeho prací plná barev, což dokazuje právě obraz Struktury.

Obraz tvoří několik barevných ploch, rozdělených červeným pásem na horní a spodní část. Obě rozdělené plochy tvoří různé prvky. Je možné si na nich představit plochu plnou kamínků, nějakou textilii, rozbrázděnou ledovou plochu.

„Je to v podstatě strom, který je násilně přerušen červeným zásekem. Je tam vidět jeho struktura. Tady to modré symbolizuje zbytky toho stromu, ale také název mého někdejšího námětu Snad taky vyrostou, myšleno stromy,“ vysvětluje autor.

Balšánovy obrazy působí na první pohled abstraktně. Autor s tím tak docela nesouhlasí. „Jsem realista v tom, že si z té přírody a z toho okolí vybírám vždy nějaký zvětšený moment, spíš detail, se kterým pracuju. Laboruju na plátně nebo na dřevě s barvami, s vyjádřením. V každém případě už pak nechám na divákovi nebo zájemci o můj obraz, aby si sám představil, co na něm vidí,“ uzavírá absolvent Střední průmyslové keramické školy v Karlových Varech, kde po roce 1990 začal působit. Jako učitel výtvarných předmětů tam pracoval devatenáct let.

autor: Josef Šorfa | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka