Skladatelská soutěž pro nové svatovítské varhany zná finalisty

Skladatelská soutěž o původní českou skladbu pro nové varhany katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha zná své finalisty. Postupujícími varhanními kompozicemi se podle poroty staly Fantazie na chorál Svatý Václave Ivo Bartoše, Svatovítská fantazie Karla Martínka a Invocationes Bohemicae Mikuláše Piňose. Nahrávky, které vzniknou po instalaci nových varhan v katedrále, budou Českým rozhlasem ve vysílání i na webu představeny veřejnosti. O závěrečném pořadí pak rozhodnou posluchači ve veřejné anketě.

Skladatelé odevzdali kompozici pro sólové varhany v délce do 10 minut s respektováním dispozic a rejstříkování nových varhan z dílny Gerharda Grenzinga. Celkem 47 přihlášených děl vyhodnotila anonymně odborná porota, jejímiž členy byli varhaník a pedagog prof. Jan Hora, hudební skladatel a pedagog prof. Ivan Kurz, varhaník a pedagog odb. as. Josef Popelka, hudební skladatel Jiří Teml a děkan PdF UHK doc. František Vaníček.

„Nové svatovítské varhany si zaslouží i novou českou skladbu, proto velmi oceňuji impuls, který přinesla tato soutěž. O to víc mne těší i velký zájem, který vzbudila, a to nejen v České republice, ale i v zahraničí. Dokládá to, že prožíváme skutečně mimořádný okamžik vzepjetí českého národa,“ uvedl kardinál Dominik Duka.

Porota soutěže také ocenila další skladby. Zvláštní Cenu poroty získal Ivo Bartoš, čestná uznání patří Janu Bernátkovi za Toccatu per organo a Veljko Nenadićovi za skladbu Litaneía. Iniciátor projektu Jiří Dohnal z Českého rozhlasu dodal: „Velmi si ceníme, že můžeme tímto způsobem podpořit novou tvorbu a podílet se na propagaci nových varhan v prvním chrámu naší země. Své kompozice nám do nakladatelství zaslalo i jedenáct skladatelů ze zahraničí – z Finska, Jižní Koreje, Německa, Polska, Slovenska a Srbska. Nejmladším účastníkem se stal Marek Soviš ze Základní umělecké školy v Uherském Brodě, kterému v době zaslání skladby bylo 11 let a věnuje se hře na varhany.“

Sdílet článek: