Festival Bohuslava Martinů bude letos virtuální, soutěž se přesouvá na příští rok

Dny Bohuslava Martinů proběhnou letos celé v online podobě. Interpretační soutěž pro cembalisty a hráče na dechové nástroje se přesouvá na termín 12. – 14. února 2021. Místo koncertu vítězů festival symbolicky zahájí první z adventních koncertů České filharmonie, na němž zazní Martinů Sinfonietta La Jolla pro klavír a komorní orchestr.

Beze změny zůstanou komorní koncerty v Sále Bohuslava Martinů. Uskuteční se bez posluchačů a jejich záznamy budou zveřejněny na webových stránkách martinu.cz/festival. Posluchači tak nepřijdou o koncerty Smetanova tria, klavíristů Miroslava Sekery, Ivo Kahánka, houslisty Bohuslava Matouška, klarinetistky Kateřiny Soukalové, violoncellisty Petra Nouzovského a dalších. Na stejném webovém odkazu bude také k dispozici nahrávka koncertu Hudby hradní stráže. Večer na Pražském hradě bývá tradičně prologem k celému festivalu, letos hudba Bohuslava Martinů zazní alespoň v podobě záznamu.

V náhradním termínu, který zatmí není znám, proběhne koncert Kühnova smíšeného sboru s premiérou nové skladby Miloše O. Štědroně, bez náhrady se ruší festivalový koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu 7. prosince, kde měl vedle Martinů Třetí symfonie zaznít Dvořákův Koncert pro violoncello s kanadsko-francouzským violoncellistou Jean-Guihenem Queyrasem.

Sdílet článek: