Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

Hrozba americké Fukušimy. Vědci varují před zranitelnými jadernými reaktory

Některé americké reaktory mají větší pravděpodobnost havárie kvůli zemětřesení než jiné. Největší riziko hrozí hrozí elektrárně H. B. Robinson v Jižní Karolíně. foto: Flickr NRC

WASHINGTON - Některé americké reaktory mají větší pravděpodobnost havárie kvůli zemětřesení než jiné. Organizace Union of Concerned Scientists zveřejnila žebříček těch nejohroženějších. Americký regulátor by měl být podle vědců přísnější, aby se neopakovala havárie v japonské Fukušimě.
  12:00

Americké jaderné zdroje nejsou podle vědců, kteří bojují proti využívání jádra v energetice, úplně bezpečné. Hrozí jim podobný osud jako v případě japonské Fukušimy, tedy pokud by v jejich blízkosti vypuklo zemětřesení.

Nezisková organizace Union of Concerned Scientists zveřejnila žebříček jaderných elektráren, které jsou nejvíce ohroženy rizikem, že v případě zemětřesení dojde k roztavení celého reaktoru a k úniku radioaktivních látek do okolí.

Unie analyzovala data, jež poskytuje americký jaderný regulátor Nuclear Regulatory Commission (NRC). Překvapivě se však největší riziko netýká oblasti Kalifornie, jež je tektonicky nejaktivnější, ale zdrojů ve státech Jižní Karolína a Missouri. Pro zasvěcené by to nemělo být překvapující, protože v roce 1886 tu zemětřesení o síle sedmi stupňů Richterovy stupnice zničilo město Charleston.

Americké reaktory, jenž jsou nejvíce ohroženy zemětřesením.

I když je pravděpodobnost opakování fukušimské havárie ve Spojených státech malá, následky by byly obrovské, zdůraznili vědci ve své zprávě.

Podmořské zemětřesení a následná vlna tsunami vedla před devíti lety v Japonsku k roztavení tří jaderných bloků.

Mapa jaderných elektráren v USA.

Dohled nad stovkou jaderek

Největší riziko hrozí elektrárně H. B. Robinson v Jižní Karolíně, zdůraznil Edwin Lyman, který v organizaci předsedá sekci pro jadernou bezpečnost.

Pravděpodobnost, že by došlo k roztavení reaktoru kvůli zemětřesení, je jedna ku 7 700 ročně, dodal vystudovaný fyzik, který se zaměřuje na jadernou bezpečnost a také na omezení šíření jaderných zbraní. Je uznávaným expertem, několikrát vypovídal před Kongresem.

V hodnocení rizika vychází z údajů, které předkládají provozovatelé elektráren americkému jadernému regulátorovi NRC. Vládní agentura dohlíží na bezpečnost jaderných elektráren. Těch je v USA v provozu 94, což je nejvíce na světě.

Riziko havárie elektrárny u Hartsville v Jižní Karolíně je tak pětkrát vyšší než u reaktorů v Kalifornii v elektrárně Diablo Canyon.

Oba kalifornské reaktory by měly být vyřazeny z provozu v letech 2024 a 2025.

V případě elektrárny Oconee v Jižní Karolíně, kterou provozuje, stejně jako elektrárnu Robinson, firma Duke Energy, je pravděpodobnost roztavení reaktoru 1 ku 17 500.

Americké jádro v číslech.

Bezpečnost posiluje

Energetická společnost zdůraznila, že provozuje zdroje v plném souladu s požadavky NRC pro riziko zemětřesení. Zároveň neustále posiluje patřičné bezpečnostní systémy a komponenty, reagovala mluvčí firmy Mary Kathryn Greenová.

Poměrně vysoká pravděpodobnost opakování japonského scénáře hrozí i elektrárně Callaway ve Fultonu v Missouri. Zde je podle analýzy pravděpodobnost jaderné katastrofy jednu ku 13 800.

Viceprezident elektrárny Barry Cox ale zdůraznil, že provozovatel Ameren Corporation investuje do bezpečnosti provozu miliony dolarů.

Pozor na prodlužování licence

Lyman nicméně uvedl, že by regulátor NRC neměl schvalovat prodloužení licence pro reaktory firmy Duke Energy, pokud společnost nebude dělat další kroky, aby zabránila případným škodám při zemětřesení.

Vládní agentura ale namítla, že Duke Energy učinila dostatečné záruky pro instalaci trvalých úprav v elektrárně Robinson, jež mají seizmická rizika minimalizovat.

Lyman přesto upozornil, že elektrárna H. B. Robinson v žebříčku rizikových zdrojů vede. Odborník na jadernou bezpečnost varoval, že elektrárna není na zemětřesení připravena.

Reaktor o instalovaném výkonu 741 MW je v provozu od roku 1971, tedy téměř padesát let. Obavy panují zejména kvůli možnému protržení přehrady Robinson Dam, jež je zdrojem vody pro chlazení.

Banner peak.cz.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...