Hlavní obsah

Českou cenu za architekturu získala skleněná stavba z Nového Boru

Novinky, Kristýna Křížová

Vítězi letošního ročníku soutěže Česká cena za architekturu jsou Jiří Opočenský a Štěpán Valouch z ateliéru ov architekti. Cenu získali za rekonstrukci a dostavbu sídla firmy Lasvit v Novém Boru. Jejich architektonický počin zpestřuje město, které je se sklářskou tradicí dlouhodobě neodmyslitelně spojeno.

Foto: Archiv České ceny za architekturu

Vítězi letošního ročníku jsou Jiří Opočenský a Štěpán Valouch z ateliéru ov architekti. Cenu mají za zdařilou rekonstrukci a dostavbu sídla firmy Lasvit v Novém Boru.

Článek

Na slavnostním galavečeru České ceny za architekturu byly v pondělí 23. listopadu vyhlášeny výsledky již 5. ročníku soutěžní přehlídky realizovaných staveb organizované Českou komorou architektů.

Vítězná stavba respektuje tradiční podobu staveb v lokalitě

Hlavní cenu porotci udělili Jiřímu Opočenskému a Štěpánu Valouchovi za realizaci sídla firmy Lasvit z roku 2019. Autoři z ateliéru ov architekti navrhli pro investora v Novém Boru citlivou rekonstrukci skupiny tradičních severočeských dřevěných staveb z počátku 19. století doplněnou dvěma novými objekty.

Skleněný dům je novou dominantou náměstí v Novém Boru

Tipy a trendy

„Oceněné dílo je kombinací původního a navrhovaného, starého a nového, tradičního s tím úplně současným. Právě bravurnost přístupu k zadanému problému a lehkost, s jakou finální výstup působí v tak složitém architektonickém prostředí, dovedly porotu ke konečnému verdiktu a udělení hlavní ceny,“ uvedla ke svému výběru u příležitosti vyhlášení porota.

Bodoval ateliér 111 architekti. Do finále se od něj dostaly hned dvě stavby

Ve finále letošního ročníku České ceny za architekturu porota vybírala mezi šesti stavbami.

Vítěz i finalisté vzešli z 27 nominovaných prací. Čestné ocenění Finalista České ceny za architekturu 2020 získalo kromě vítězné stavby pět dalších různorodých prací z celé České republiky. Hned dvě přitom jsou od jednoho autorského týmu, ateliéru 111 architekti.

Rodinný dům v Jinonicích je stavbou, kterou považuje porota za „dobrý příklad toho, jak může být architektura prospěšná společnosti i soukromému majiteli”. Dílny Opatov jsou podle poroty „reprezentantem toho nejlepšího, co v současné době česká architektura nabízí”.

Porotu oslovil také projekt Revitalizace pražských náplavek od architekta Petra Jandy ze studia brainwork. Porota ocenila kvalitní vestavbu do mohutných stávajících zdí nábřeží a jednoduché úpravy kobek v nich, umožňující různé využití v budoucnu.

Už v minulých ročnících oceněným ateliérem jsou Chybik + Kristof Architects & Urban designers. Letos porota udělila titul Finalista jejich projektu skladiště vína Enotéka Znojmo. Jedná se o přeměnu bývalé pivovarské technické haly na enotéku.

Další Finalista, Mateřská škola Za Branou Pacov od Vyšehrad atelier, je podle porotců velmi dobře navrženou budovou s jednoduchým půdorysem, kde jsou všechny funkce přirozeně propojeny jak mezi sebou, tak i s exteriérem.

O cenu se ucházelo bezmála dvě stě staveb

Celkově se o Českou cenu za architekturu v 5. ročníku ucházelo 191 děl dokončených v posledních pěti letech. Finalisty a vítěze vybírala mezinárodní porota v čele s předsedou Henri Bavou, krajinářským architektem a urbanistou z Francie.

Porotu velmi překvapil a udělal na ni dobrý dojem vysoký standard architektonických řešení.

„Velká péče, kreativita, představivost a citlivost k širším vztahům byly evidentní v mnoha projektech,“ shodli se porotci. Uděleny byly i další dílčí ceny.

Vánoční přehlídka adventních věnců našich čtenářů

Také si rádi navozujete příjemnou dobu očekávání vánočních svátků zapalováním svíček na svém adventním věnci? Patříte dokonce k těm, kteří si jej nejprve sami vyrobili?

Pokud ano a rádi byste se s ním pochlubili, nebo prostě jen nabídli inspiraci ostatním čtenářům, pošlete nám fotografie svého adventního věnce orientované na šířku do 21. prosince s pár slovy na vysvětlenou. Z došlých snímků vybereme nejzdařilejší díla a uspořádáme z nich vánoční přehlídku.

Své snímky můžete posílat na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám