Pandemie donutila galerie vystavovat virtuálně. Nabízejí 3D prohlídky, workshopy a další programy

24. listopad 2020

Národní galerie Praha přináší v digitální podobě například výstavu Rembrandt: Portrét člověka, která byla otevřena zatím jen po dobu dvou týdnů, do prostředí sociálních sítí – Buďte s NGP online. Samotná výstava čítá více než 110 děl z významných tuzemských i zahraničních institucí a soukromých sbírek, včetně jediné Rembrandtovy malby na našem území, Učence ve studovně.

Rembrandt van Rijn, Autoportrét, 1634

„Promyšlený koncept obsahuje různé aktivity související s výstavou, konkrétně komentovaná videa, která představí vybraná díla se zaměřením na mezinárodní zápůjčky. Věnovat se budou i pracím na papíře, tedy grafice a kresbě, které mají v rámci projektu zásadní prostor. Dále vznikne série interaktivních workshopů pro děti, 3D a komentovaná prohlídka a v plánu je i speciální projekt. Videa s kurátorkou Lucií Němečkovou budou postupně zveřejňována na sociálních sítích,“ vysvětluje tisková mluvčí NGP Praha Eva Sochorová. V přípravě je video, které představí příběh jediné české malby od Rembrandta – Učence ve studovně. Video poutavým způsobem poodhalí záhady obrazu.

Projekt KUNSTKABINETTU, který DSC Gallery nově vytvořila k současné situaci

Tým galeristů DSC Gallery v Dlouhé ulici se zaměřil na svůj depozitář. „Mezičasí se využilo ku prospěchu věci a galeristé mají čas na inventuru. Místo výstavního programu se nyní nachází v galerii KUNSTKABINET(con)TEMPORARY (dočasný kabinet současného umění), který reflektuje širokou škálu umělců mladší, střední a starší generace. Vedle sebe se tak ocitají matadoři současné scény, ale i mladí absolventi výtvarných škol, kterým dáváme prostor. Pointou je ukázat, jak se dá žít s uměním lidem, kteří se o umění začínají zajímat a plánují svou vlastní soukromou sbírku,“ říká galeristka Karolína Juřicová.

DSC Gallery i Národní galerie chtějí online aktivity provozovat i poté, co se opatření zmírní a návštěvníci opět výstavní síně zaplní. 

autoři: Václav Müller , jp
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.