Už příští rok by v Karlovarském kraji mohlo být traumacentrum. Proces ještě musí schválit vláda

24. listopad 2020 11:50

V karlovarské nemocnici by v příštím roce mohlo vzniknout traumacentrum II. typu. Zástupci Karlovarského kraje a Karlovarské krajské nemocnice o tom jednali s ministrem zdravotnictví Janem Blatným.

Karlovarský kraj o vznik traumacentra usiluje už několik let. Letos navíc končí pětileté období provozu stávajících traumacenter a do nového věstníku Ministerstva zdravotnictví ČR týkajícího se vysoce specializované péče o traumata, by mohl být začleněn statut tzv. traumacenter II. typu.

„K fungování traumacentra se váže řada podmínek, které nemocnice musí splňovat. V případě traumacentra II. typu, k jehož vzniku máme velmi blízko, tak naše nemocnice podmínky vytvořila. Týká se to především odborného zajištění v návaznosti na urgentní příjem, také máme kvalitní přístrojové vybavení a podobně,“ uvedl radní kraje Jan Bureš z ODS.

Vznikem traumacentra by došlo k dalšímu zkvalitnění zdravotnické péče v regionu. V současné době se při haváriích musí zdravotníci spoléhat na pomoc v jiných krajích a nemocnicích. Vnikem traumacentra II. typu by se urychlila pomoc především lidem s mnohačetnými úrazy a specializovaná péče by pro ně byla dostupnější.

Ministr Jan Blatný přislíbil, že vznik traumacenter II. typu podpoří, pokud se podaří doladit jejich roli, postavení a formu spolupráce s traumacentry I. typu. Na existenci těchto specializovaných pracovišť by se měly shodnout i všechny odborné společnosti.

Více v rozhovoru:

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio