Trump udělá v nejbližších týdnech to, po čem toužil

Trumpovy plány pro poslední dny ve funkci prezidenta USA

To, co se teď děje, je situace velmi nebezpečná. Za prvé to byl úder proti Sýrii, začínají bombardovat skupiny bezprostředně spojené s Íránem. Povím vám strastiplný příběh…

Prezident po volbách zhruba do ledna přijímá ta nejtvrdší rozhodnutí za celé svoje dosavadní funkční období, aby „vstoupil do dějin“. Bývá jich 15 až 20 a je to individuální. Obama například od listopadu vydal rozhodnutí, mj. o jaderném kontraktu USA s Íránem a amnestoval informátora Wikileaks Bradley Manninga. Tedy zpravidla zákony a výnosy, formulované tak, aby je nebylo možné zvrátit.

Z tohoto hlediska jsou prezidenti těsně před koncem své kadence velmi nebezpeční, protože dělají to, o čem snili.

O čem sní Trump? To je otázka, kterou si analytici dlouho pokládali, a všichni vědí, že chce přitlačit na Írán. Už provedl několik porad, na nichž projednával reálnost a perspektivu jaderných úderů na jaderné objekty Iránu. Navíc jednou z příčin odvolání ministra obrany USA byl mj. právě nesouhlas s útokem. 

Do Izraele přijel Pompeo, v pátek hlavní koordinátor Státního departamentu (SD) pro tuto oblast. Oni budou posuzovat možnost úderů na Irák a Írán, a je otázkou, co může Trump provést s Blízkým východem, bude-li mít ještě několik týdnů a měsíců volné ruce. On za tu dobu může provést skutečný útok, po kterém bude možnost obnovy dialogu mezi zeměmi velmi složitá. On především chce, aby se neobnovil jaderný kontrakt, až nastoupí Biden.

Teď je to pro tento region nejnebezpečnější období. Výsledky prezidentských voleb by měly být oznámeny 8. prosince a 14. prosince hlasují volitelé. Do té doby bych nikomu nedoporučoval kupovat si letenky na Blízký východ, zvláště pak přes území Iráku, Íránu a Sýrie. Problematickým územím budou dokonce i Emiráty. Mimochodem, údery se už konaly v tomto týdnu (47.) – zahynulo tam několik vojáků. Na mně to působí dojmem, že jim jde o rozbití nejdůležitějších objektů souvisejících se Sborem stráží islámské revoluce (speciální jednotky). Takže údery budou vedeny na Irák, Sýrii, a já nevím, jak to bude s východní Sýrií, kde jsou Kurdové s ropou – a co s nimi bude perspektivně dělat pan Biden… To je velký problém, protože Trump potřebuje nevratně zafixovat svoje úspěchy na izraelském směru – a to vždycky přináší konflikt. 

Problém nebude jen na Blízkém východě. Proč? Bidenův příchod se už stal rudým hadrem, jakýmsi signálem toho, aby začaly aktivity v řadě směrů. Všem doporučuji obrátit pozornost k volbám v Gruzii. V prvních dnech poté, co vešlo ve známost, že by měl získat kolem 10 %, prohlásil Saakašvili, že se nebude ucházet o funkci premiéra. Jakmile ale zjistil, že bude prezidentem USA Biden, hned začaly masové protesty s vodními děly, odmítnutím výsledků voleb, opozice zásadně odmítla účast v jejich druhém kole… 

Celá řada vnějších hráčů už zavětřila Trumpovu krev a Bidenův příchod a začínají se převlékat.

Souvisí s tím i vyhrocení situace na Ukrajině. Reálně dochází k potyčkám vojsk.  A teď si představte, že se Zelenský bude chtít zalíbit Bidenovi a bude v tom chtít překonat Porošenka… On už týden vydává ostrá prohlášení směrem k Donbasu (a současně se snaží vyvolat dojem, že okamžitě po obsazení Donbasu nastoupí armáda investorů připravených nalít do obnovy tohoto regionu 21,7 mld. USD – pozn.překl.). Mnozí se snaží na krvi a tankových pásech přenést problém do Bílého domu – včetně celého postsovětského prostoru. Začíná nejnebezpečnější a nejturbulentnější období. Na jedné straně slábnutí jednoho prezidenta, který se snaží zafixovat a upevnit svoji pozici, a příchod jiného prezidenta, který se rovněž snaží přijít s nějakými programem.

V předvolebním a volebním období dochází k velmi nebezpečným věcem. Vezměme si například válku v Gruzii  v srpnu 2008 – Kdy začala? – Správně, před volbami McCain vs. Obama. Takže musíme být velmi opatrní, aby se nám naši američtí „kolegové“ nepokusili něco vyvést – s vysokou pravděpodobností se o to pokusí. V této souvislosti je třeba se provokacím vyhnout – zvláště pak na území Blízkého Východu, a v postsovětském prostoru včetně Běloruska, Ukrajiny, Moldávie, Gruzie a Karabachu.

Budou USA za Bidena provádět proizraelskou politiku na Blízkém Východě?

Izrael je velmi důležitý i pro demokraty a když Trump přijímal ta rozhodnutí, tak je demokraté rovněž podpořili. Jiná věc je, že dokonce i Biden před jednáními říkal, že bezpečnost Izraele je pro něj velmi důležitým faktorem – to ale byl ve volební kampani…

Část diaspory ale žije na pobřeží a za dva roky budou další parlamentní volby, a republikáni by v nich neradi tratili – pokud by je demokraté vyhráli, pak budou mít většinu i v senátu. K prudkým změnám tedy s přechodem docházet nebude, ale to, že se Biden pokusí obnovit už zmiňovaný Obamův jaderný kontrakt s Iránem, který Trump před časem zrušil, je velmi pravděpodobné. Takže pro Izrael to znamená velké problémy, především pro Netanjahua, který je stále pod hrozbou korupčního skandálu a není schopen sestavit většinu v parlamentu. Špatná zpráva je to ale i pro Írán, protože Trump jim může v krátké době způsobit takové škody, které by se nestaly, kdyby ho nezahnali do kouta.

Jak se změní americko-čínské vztahy?

S Čínou je to tak, že zaútočit na ni teď nelze a většina rozhodnutí, která může Trump přijmout, může být následně zvrácena. Ale když byla přijímána sankční opatření vůči Číně, tak je demokraté podporovali. Jednak kvůli elektorátu, a pak jim Trump vlastně toto téma vnutil. Takže pokud si Čína myslí, že po zvolení Bidena  technologické sankce výrazně povolí – tak nikoli. Budou sice zmírněny, ale demokraté budou uplatňovat vážné výhrady ve věci Ujgurského okruhu, Hongkongu, Tchajwanu. Jenže nebudou postupovat přes silovou složku, ale přes lidská práva. A je otázka, co bude lepší – zda nasměrovat miliardy na podporu neziskovek v Hongkongu, nebo se pokusit nějak vynést „Si“ nohama napřed. Zaměření se na tuto oblast Asie nejspíš oslabí vztahy s Japonskem, na které se dost zaměřoval Trump, a nejspíš se zkomplikují i vztahy s KLDR, kterou se budou snažit zadusit. 

Dmitrij Abzalov (1984) je ruský politolog, vedoucí Centra strategických komunikací RF

Překlad: st.hroch 20201123

4.4 8 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
17 Komentáře
nejstarší
nejnovější nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
orinoko
24. 11. 2020 14:00

Což o to, kam jel pomrda…. ale Bibi podpantoFLÁK byl údajně v Saudském utěrkářství. Pak se to DEMENTovalo , dál se spekulovalo , trapnost na trumpnost. To zase bude problém: Místní Kačerův aktiv /a nejen on/ pořád radostně vrní, jak Kačer nezačal žádnou novou válku /jen zapracoval na jejich sofistiKOVANÉ podobě/ a jak je pořád win palec in, a přitom bylo hotovo, už když nalezl do emi cvok hausu. Tehdy jsem napsal: “ Je dobře, že Trump vyhrál, ale tím také všechno končí.“ Také jsem psal v autorském článku, jak zešedivěl Alabama během svého účinkování v Bílé ratejně. Kačer už… Číst vice »

Botičky od Diora
Botičky od Diora
24. 11. 2020 16:22

Trump udělá v nejbližších týdnech to, po čem toužil…. 
Tomu docela věřím, ten magor už s tím začal, stačí se podívat co dnes provedla americká válečná loď „John McCain“ v zálivu Petra Velikého…Poseroutkové utekli až když jim pohrozili taranem. Začíná to být vážně zlý.
Když je válka, musí se vyhrát a musí se volat sláva císaři pánu, to mně nikdo nevymluví! Tuhle vojnu vyhrajem docela určité, opakuji to ještě jednou, pánové!“

orinoko
Reply to  Botičky od Diora
24. 11. 2020 17:10

Tady trochu důkladněji. A není to celkově tak složité. Karabáč je mimo vliv západního dobytka. Rusko tam dokonce vyhlásilo bezletovou zónu. Prostě – západní prdi už si dlouho neškrtli.
Na Bělidle tichanovská po pěšině, v Karabáči na levačku, na Donbase odnikud nikam, v Česku jen 5 teplých khaki docentů, v Bílé zemljance přemnožené krysy a GP prohlásil – já se vám NATO vyprdnu.

https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/Zahraniční/konflikt-torpédoborců-ruska-a-usa-svědčí-o-napětí-mezi-velmocemi/ar-BB1bjDv5

orinoko
Reply to  Botičky od Diora
24. 11. 2020 18:53
Gatta
Gatta
24. 11. 2020 21:51

Nemám k níže uvedenému článku moc co dodat – jde o boj za alespoň symbolickou demokracii.

http://dfens-cz.com/americka-hra-na-demokracii/

Irena
Reply to  Gatta
25. 11. 2020 12:23

No, to je takové shrnutí, které zná každý, kdo se o věc alespoň okrajově zajímá a nedívá se na ČT. Zaujala mne ta zmínka o peroxidu. Ráda bych pána informovala, že doktor Neumyvakin si tento peroxid do žíly aplikoval osobně a přežil! Že byly prováděny experimenty i v nemocnicích, a to s pozitivními výsledky, ovšem tato metoda léčby čelí asi takovému tlaku, jako teď Trump s ohledem na výsledky voleb. No vždyť kam bychom přišli, kdybychom se vyléčili? Kdo by potom hrabal na prodeji kdejakého svinstva s vedlejšími účinky?

PPK
PPK
Reply to  Irena
25. 11. 2020 15:03

K otázce aplikace peroxidu vodíku do krevního oběhu: Je to už 50 let, kdy byla na studentské koleji v Olomouci kriminalisty vyšetřována pozoruhodná sebevražda posluchačky lékařství injekcí peroxidu vodíku pomocí dlouhé jehly přímo do srdce, kdy – jak pitva ukázala – peroxid té studentce okamžitě zpěnil v srdci krev a ona ihned zemřela.  Pokud proto máte, paní Ireno, možnost si v nějakém archivu vyhledat interní kriminalistické periodikum čs. ministerstva vnitra z té doby, nazývající se Kriminalistický sborník, tak tam popis té kuriózní sebevraždy z nešťastné lásky určitě naleznete. Já si tuto událost pamatuji zcela bezpečně, jelikož se mi tehdy shodou náhod… Číst vice »

Irena
Reply to  PPK
25. 11. 2020 16:24

https://www.megaknihy.cz/cviceni/5750519-perekis-vodoroda-na-strazhe-zdorov-ja.html?search_pos=3 https://www.megaknihy.cz/alternativni-lecba/256058-zijte-dlouho-zijte-aktivne.html?utm_si=RFlidjRTZUc2TWpVMk1EVTRNalUyTURVNA==&utm_pab=&matchtype=&network=g&device=c&creative=63152076610&keyword=&placement=&param1=&param2=&adposition=&campaignid=11488030219&adgroupid=113514955378&feeditemid=&targetid=pla-414081747770&loc_physical_ms=9062878&loc_interest_ms=&searchtype=search&gclid=EAIaIQobChMI6o7ciYue7QIV2IbVCh3HHwL6EAQYASABEgICJvD_BwE Co se týče peroxidu, četla jsem to je v jeho knize. Někdo se ji už asi i pokoušel překládat, ale nevím jak jsou ty překlady kvalitní, já to četla v ruštině. Nitrožilně jsem si peroxid neaplikovala, ale běžně ho od té doby používám například v případě „tenisového loktu“, jde o potírání kůže 3% roztokem a při bolestech zad, svalů… Obvykle po masáži. A to s příznivými účinky. Také mi to pomohlo na ruku, která mě bolela z neustálého používání počítačové myši. Mám tu knihu k dispozici v pdf verzi v ruštině, pokud máte zájem, mohu vám ji poslat… Číst vice »

PPK
PPK
Reply to  Irena
25. 11. 2020 17:03

Děkuji Vám, to mne zajímá. Stan mou mail-adresu zná.

g.hrosik
Reply to  Irena
29. 11. 2020 7:04

Mohu potvrdit. Metody prof.Neumyvakina sleduji řadu let. Nitrožilně si 3% peroxyd sice neaplikuji, niícméně už nřadu let popíjím velmi slabý roztok a efekt je zajímavě dobrý. Podobně i jeho metoda užívání jedlé sody a další zajímavé věci. Svému ošetřujícímu lékaři jsem slíbil pořeklad jedné z profesorových prací – ale zatím jsem se k tomu nedostal…:-)

Irena
Reply to  PPK
25. 11. 2020 16:25

A ještě bych ráda podotkla, že ve větších dávkách a v případě neznalé aplikace může být smrtelné kde co, co je jinak léčivé.

Dolmen
Dolmen
Reply to  PPK
25. 11. 2020 17:42

Ano, tuhle kuriozní sebevraždu si pamatuju.

Gatta
Gatta
Reply to  Irena
25. 11. 2020 22:32

comment image