Tah Lipovské a spol. v televizní radě může mít soudní dohru. Volba předsedy se odkládá

Rada ČT bude minimálně pár týdnů bez předsedy. Sejde se ve středu, tedy dva týdny potom, co náhle odvolala svou dozorčí komisi, a týden poté, co na post předsedy rezignoval René Kühn a na post místopředsedy Jaroslav Dědič. A právě ve středu se měli volit jejich nástupci, ale nakonec se bude vybírat pouze nová dozorčí komise. Ta odvolaná se mezitím obrací na soud, což může vyústit v patovou situaci.

Volba předsedy Rady ČT se uskuteční nejspíš až v prosinci, což může znamenat, že mezi deseti radními, kteří hlasovali pro odvolání dozorčí komise, což vyústilo ve zmíněné rezignace předsedy a místopředsedy rady, nepanuje úplně shoda na tom, kdo by měl usednout na uvolněná místa. 

Na místo předsedy si nepochybně brousí zuby stávající místopředsedy Pavel Matocha, ale není jisté, že by už ve středu získal nadpoloviční počet hlasů. Fakt, že se volba předsedy odsouvá, lze číst i tak, že dohody zatím neexistují. Totéž nejspíš platí také o případné kandidatuře Hany Lipovské na post místopředsedkyně, přičemž je skoro jisté, že na post místopředsedy chce i Jiří Kratochvíl.

Odklad volby – pokud jde o Pavla Matochu – ničemu nevadí. Už teď je jedním ze dvou místopředsedů (druhým je Daniel Váňa), tudíž to bude nejspíš právě on, kdo středeční schůzi radních (a případně i ty další bez předsedy) povede. To hlavní, co Radu ČT ve středu čeká, je tedy volba nových členů dozorčí komise. Pro připomínku: původní komisi na návrh Hany Lipovské radní spěšně před dvěma týdny odvolali, což její předseda Jiří Staněk pro INFO.CZ komentoval jako nečekané a neodůvodněné. Odvolaní členové dozorčí komise podle našich informací zvažují, že se obrátí na soud, neboť mají za to, že jejich odvolání nemělo oporu v zákoně.

Anatomie veta. Klíč k unijní krizi se skrývá v temných koutech polské politiky

sinfin.digital