Hlavní obsah

Žalobce v kauze jízdenek: Rittig by měl jít na čtyři roky do vězení, Dvořák na šest

Právo, Matěj Říha
Praha

Bývalý ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák by měl jít na šest let do vězení, zaplatit peněžitý trest dva miliony korun a dostat na pět let zákaz působení ve vedení firem. Lobbista Ivo Rittig by pak měl podle obžaloby jít do vězení na čtyři roky a zaplatit čtyři miliony korun. Takové tresty navrhl v úterý v závěrečné řeči žalobce Adam Borgula před pražským soudem v tzv. jízdenkové kauze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý generální ředitel DPP Petr Dvořák (v první řade vlevo) u Vrchního soudu v Praze (29. června 2020).

Článek

Státní zástupce přednesl tříhodinovou závěrečnou řeč v nejznámější části kauzy údajného tunelování pražského dopravního podniku před Městským soudem v Praze. Jde o zakázku na tisk jízdenek, kdy z každého prodaného dokladu údajně putovalo 17 haléřů do skořápkové firmy Cokeville Assets v Karibiku, kde celkem skončilo přes 40 milionů korun. Podle obžaloby tyto peníze následně putovaly právě k Rittigovi.

Kromě Dvořáka s Rittigem žalobce navrhl potrestat i dalších devět obžalovaných, mezi které patří Dvořákův ekonomický náměstek Ivo Štika, spolumajitel papírny Neograph Jan Janků a Peter Kmeť, který figuroval ve společnosti Cokeville Assets.

Haléře z jízdenek do Karibiku byl normální byznys, tvrdil soudu Kmeť

Krimi

Mezi další souzené pak patří právníci David Michal, Karolína Babáková, Marek Stubley, zaměstnanci účetní firmy Peskim Jana Šádková, Petr Micha nebo Rittigova údajná spojka v dopravní firmě Jan Valtr.

Státní zástupce u této skupiny obžalovaných navrhuje tresty v rozmezí od tří do šesti let vězení a peněžité tresty ve výši dvou milionů korun.

Žalobce lže, zlobil se u soudu v kauze jízdenek exředitel DPP Dvořák

Krimi

Jediný, u koho potrestání žalobce nenavrhl, je Jaroslav Kubiska, který získal status spolupracujícího obviněného. Pražský městský soud (MS), který obžalované dříve osvobodil, řešil kauzu částečně znovu – případ mu totiž letos vrátil vrchní soud po odvolání žalobce proti osvobozujícímu verdiktu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám