Generál Petr Pavel se vložil do řešení epidemie. Jednal s Babišem, má vzniknout nový tým

Bývalý vrcholný představitel české armády i NATO Petr Pavel dnes jednal s premiérem Andrejem Babišem (ANO) o vyhodnocení reakce státu na druhou vlnu koronaviru. Pavel předsedovi vlády nabídl své zapojení do revize. Sejde se proto nyní s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO), který od Babiše revizi kroků dostal za úkol. ČTK to dnes sdělil mluvčí Pavla Jan Osúch.

Babiš s Pavlem podle Osúcha mluvili o potřebě odborného vyhodnocení toho, jak se stát připravil a reagoval na druhou vlnu epidemie koronaviru. Pavel předsedovi vlády nabídl své zapojení do revize a koordinace odborníků. Chce tak přispět k poučení a přípravě na další vlny epidemie a krize v budoucnu.

"Jde mi o nepolitickou revizi, jak fungovalo krizové řízení, jak komunikovaly instituce a úřady, jak se dařilo komunikovat s byznysem, jak to fungovalo ve zdravotnictví, školství nebo jak stát systematicky zapojoval dobrovolníky," uvedl Pavel.

S Babišem se domluvili, že se nyní sejde s Blatným. "Toho premiér již dříve požádal o revizi kroků, kterými stát na krizi reagoval. Podle generála Pavla by následně mohl vzniknout odborný tým, který provede vyhodnocení napříč resorty a urychleně připraví doporučení vládě pro lepší zvládání krizí," poznamenal Osúch.

Pavel také podle něj představil premiérovi návrh na vznik integrovaného bezpečnostního systému. Ten je jedním z hlavních doporučení jeho expertní skupiny, která se v létě zaměřila na vyhodnocení zkušenosti z první vlny epidemie. Pavel chtěl výsledky odborného týmu Babišovi představit již dříve, ze schůzek kvůli řešení aktuální krize sešlo.

Související

Více souvisejících

Petr Pavel Andrej Babiš Jan Blatný ministerstvo zdravotnictví Vláda ČR Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 11 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy