InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Kroužkování ptáků s přednáškou

    pátek 19.4 9:00 - Sýpka u rybníka Topič

  • Multinstrumentální koncert kapely Jablkoň

    pátek 19.4 19:30 - Hospoda U Datla, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Politici v Jindřichově Hradci začnou platit za reklamu na veřejném prostranství

JINDŘICHŮV HRADEC - Jindřichohradečtí zastupitelé na listopadovém zasedání kromě poplatku za odpad projednávali i vyhlášku, kterou se stanovuje poplatek za užívání veřejného prostranství. V nyní platné obecně závazné vyhlášce je od poplatku osvobozeno užívání veřejného prostranství k umístění reklamních zařízení politických stran, hnutí, koalic a kandidátů v době volební kampaně do Parlamentu a zastupitelstev územně samosprávních celků. To chce vedení města změnit.

Na doporučení ministerstva vnitra navrhujeme od tohoto osvobození upustit, protože by mohlo být považováno za dar nebo bezúplatné plnění. Podle zákona ale tyto subjekty nesmějí dar od obce, městské části, městského obvodu nebo kraje přijmout," vysvětlil důvody pro změnu starosta Mlčák.

Zastupitel Stanislav Mrvka uvedl, že nemá s úpravou vyhlášky ani vysvětlením důvodů žádný problém. „I když řekněme si zcela upřímně, že jako první se objevil ideový záměr změnit vyhlášku a teprve potom se hledaly důvody. Až se našly. Ale to není podstatné. Úpravou této vyhlášky by bylo potřeba jasně stanovit některé další podmínky, které jsem tam nenašel. Jestli to dobře chápu, bude volební kampaň zařazena jako reklama. A pokud politická strana, stejně jako jakýkoliv jiný soukromý subjekt, požádá o umístění reklamy ve veřejném prostranství za určitý poplatek. Bylo by ale potřeba do vyhlášky doplnit nějaké právní ochránění. Při tvorbě vyhlášek se totiž počítalo s tím, že se lidé budou chovat slušně a když si někdo pronajme prostor, tak si dva metry před něj neumístí reklamu někdo jiný. To, co se jinde považuje za samozřejmé, bude možná v Jindřichově Hradci potřebovat samostatnou úpravu," zmínil v diskusi Stanislav Mrvka.

Dodal, že by se mělo v této souvislosti projednat i využití reklamních ploch ve vlastnictví města. „MY jsme se dohodli, že se tyto plochy nebudou politickým stranám pronajímat, ale v letošním roce bylo toto pravidlo absolutně porušované. Vyhlášku podpořím, ale toto je třeba dořešit," dodal zastupitel Mrvka. Souhlasil s ním i Vladislav Burian. „Ale nechci teď hodnotit, které strany si prostor mohly pronajmout a které ne. Jsem rád, že ke změně dojde, protože když ji chtělo prohlašovat staré vedení města, tak to neprošlo. Budu hlasovat pro, ale za podmínek, které uvedl kolega Mrvka. Musí být striktně daná pravidla. Protože když nebudou, tak vznikne kočkopes a dopadne to hůř, než by dopadnout mohlo," řekl zastupitel Burian.

Podle Tomeše Vytisky jde v této souvislosti pouze o doporučení z ministerstva vnitra, není to žádná závazná záležitost. „Je to jen právní názor někoho na ministerstvu vnitra. Není to ani judikát soudu, který by zřejmě mohl být závazný. Zá se mi, že tato doporučení se nějakým způsobem množí. My se pak dostáváme do situace, kdy se po nás stále častěji chce, abychom každému podezření předcházeli. Mně se ale takový způsob uvažování nelíbí. Domnívám se, že takovému doporučení není třeba vyhovět a původní vyhláška se mi líbila. Pro změnu ruku nezvednu," řekl zastupitel Vytiska. Na základě tohoto vysvětlení se i Stanislav Mrvka rozhodl vyhlášku nepodpořit.

Starosta Mlčák dodal, že pokud už má být město vyzdobeno portréty politiků, kteří se ucházejí o nějakou funkci, a může z toho mít městský rozpočet užitek, tak není prvořadé, zda jde nebo nejde pouze o doporučení od ministerstva. „Myslím si, že město takto získané peníze potřebuje," zakončil diskusi starosta.

Změnu nakonec zastupitelé schválili čtrnácti hlasy. Proti byl Tomeš Vytiska, Bohumil Komínek a Stanislav Mrvka, hlasování se zdrželi Sabina Langerová, Petr Spatzierer, Milan Synek a Milan Urbanec. Politické strany tak už v příští volební kampaní za pronájem veřejného prostranství platit budou.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace