Film vešel do tuzemských kin v říjnu 2018, téměř 27 let po zpěvákově smrti. Freddie Mercury by byl na dílo Bryana Singera (55) a zejména na excelentní ztvárnění své osoby, které představiteli Ramimu Malekovi (39) vyneslo Oscara za nejlepšího herce v hlavní roli, náležitě pyšný. U několika okamžiků by se ale musel sám sebe dotázat, zda k nim takto došlo.

Tvůrci Bohemian Rhapsody slet událostí samozřejmě nevěštili z čajových lístků, během celého procesu jim pomáhali členové kapely Brian May (73) a Roger Taylor (71). Ti například nejlépe věděli, že se s nimi Mercury seznámil poněkud jinak, než to film odvyprávěl. Zatímco na plátnech se setkají náhodou po odchodu zpěváka Toma Staffela ze skupiny Smile a po znamenitém vystoupení přijmou Freddieho mezi sebe, ve skutečnosti se trojice znala z dřívějška.

VIDEO: Trailer na Bohemian Rhapsody

Video
Video se připravuje ...

Bohemian Rhapsody CinemArt

Tvůrci také pozměnili Freddiho žádost o ruku jeho přítelkyně Mary Austinové. Filmový rozhovor v posteli následovaný krabičkou s prstenem může působit nezáživně vedle opravdového průběhu. Freddie jí totiž k Vánocům daroval velkou krabici, v níž byly stále menší a menší krabice, až Mary nakonec objevila malou krabičku s prstýnkem.

Postava Raye Fostera, která si stěžovala na dlouhou stopáž písně Bohemian Rhapsody, nikdy neexistovala. Tvůrci se ovšem inspirovali názorem šéfa EMI Roye Featherstona, jemuž délka budoucího nejznámějšího singlu Queenů vadila.

Jinak se odehrálo i Mercuryho setkání s jeho budoucím partnerem Jimem Huttonem. Na rozdíl od filmu, kdy se jejich pohledy setkaly na Freddieho party, se dvojice seznámila v londýnském gay klubu. Hutton Freddieho skutečně poprvé odmítl, jelikož se vídal s někým jiným, zpěvák ho ale nehledal v telefonním seznamu. Oba se po 18 měsících potkali v tomtéž klubu a jiskra konečně přeskočila.

Navíc, Mercury se o diagnóze HIV dozvěděl až po koncertu Live Aid, ne před ním, jak to znázorňuje film. Freddie o nemoci nejdříve mluvil pouze s Huttonem, teprve později se svěřil členům skupiny. Veřejnost se pak o rozvinuté chorobě AIDS dozvěděla 23. listopadu 1991. Den nato zpěvák zemřel - 24. listopadu. Od jeho smrti tak letos uplynulo již 29 let.

VIDEO: Komorník Freddieho Mercuryho Freestone: Jede do škol varovat před AIDS!

Video
Video se připravuje ...

Komorník Freddieho Mercuryho Freestone: Jede do škol varovat před AIDS! Luboš Procházka, Aleš Brunclík

Fotogalerie
37 fotografií