fb pixel Generál Pavel nabídl premiéru Babišovi pomoc v boji s koronavirovou epidemií – G.cz
Vyhledávání

Generál Pavel nabídl premiéru Babišovi pomoc v boji s koronavirovou epidemií

Zdroj: www.spolusilnejsi.cz

Generál Petr Pavel jednal s premiérem Andrejem Babišem. Nabídl mu svoji pomoc a zapojí se do revize, jak stát obstál během druhé vlny epidemie. Česko potřebuje odborné vyhodnocení toho, jak se stát připravil a reagoval na druhou vlnu epidemie koronaviru. Právě to bylo téma dnešního jednání, které proběhlo prostřednictví videokonference.

Jana Mrákotová
Jana Mrákotová 24.11.2020, 14:42

Republika stále ještě není u konce svého boje s novým typem koronaviru, který způsobuje onemocnění Covid - 19. Dalším, kdo chce aktuvně pomoci je, generál Pavel, který nabídl své zapojení do revize a koordinace odborníků tak, abychom se rychle poučili a byli lépe připraveni na další vlny epidemie a krize v budoucnu.

„Jde mi o nepolitickou revizi, jak fungovalo krizové řízení, jak komunikovaly instituce a úřady, jak se dařilo komunikovat s byznysem, jak to fungovalo ve zdravotnictví, školství nebo jak stát systematicky zapojoval dobrovolníky,“ uvedl generál Petr Pavel.

Další jednání s Blatným

Podle domluvy s premiérem Babišem /ANO) bude následovat schůzka generála Pavla s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO). Toho premiér již dříve požádal o revizi kroků, kterými stát na krizi reagoval. Podle generála Pavla by následně mohl vzniknout odborný tým, který provede vyhodnocení napříč resorty a urychleně připraví doporučení vládě pro lepší zvládání krizí.

Generál Pavel také představil premiérovi návrh na vznik integrovaného bezpečnostního systému. Ten je jedním z hlavních doporučení jeho expertní skupiny, s níž objel v létě Česko při vyhodnocování zkušeností z první vlny epidemie.

Tak uvidíme, jak zda ke spolupráci dojde. Na druhou stranu by byla pravděpodobně škoda nevyužít zkušeností člověka, který byl po tři roky nejvýše postaveným mužem NATO. Generál Petr Pavel zastával mezi lety 2015 - 2018 funkci předsedy vojenského výboru aliance.

Podobné články

Doporučujeme

Další články