Komise předá europoslancům informace o vyšetřování střetu zájmů premiéra | Tiskovky.info

servis pro novináře


Přihlásit | Registrace
Vytisknout Vytisknout

Tisková zpráva


Komise předá europoslancům informace o vyšetřování střetu zájmů premiéra


Brusel – V pondělí 30. listopadu seznámí zástupci Evropské komise europoslance v Kontrolním výboru (CONT) s průběžnými výsledky auditního šetření ohledně střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Jednání je plánované na zhruba hodinu a půl a bude vedeno v režimu in-camera, tedy za zavřenými dveřmi.

„Komise nám sdělí informace o probíhajících auditních řízeních, kdy jedno ze tří šetření je už v závěrečné fázi. Očekávám, že konečně padne datum, kdy bude Komise následovat nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana i Senát, a také oficiálně zveřejní své závěry o tom, že premiér je ve střetu zájmů,“ komentuje situaci europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který v Kontrolním výboru europarlamentu zastává funkci koordinátora.

„Stanovisko Komise o tom, že premiér je ve střetu zájmů, už opakovaně uniklo do médií, nepůjde tak ani o žádnou novou informaci, ale pouze o finální potvrzení toho, co je už delší dobu křišťálově jasné,“ doplňuje Zdechovský s tím, že exkluzivní budou pro europoslance hlavně informace, jak vše hodlá Komise řešit dál, které konkrétní dotace budou označeny za podvod a o jakou částku budou případně zkráceny budoucí platby, pokud už došlo k vyplacení nejen z českého státního rozpočtu, ale i evropského.

„Osobně se hodlám ptát předně na to, jak Komise hodlá po Andreji Babišovi vymáhat dodržení práva, protože toto je problém osoby premiéra, který si bohužel za rukojmí bere celou Českou republiku a tím svůj střet zájmů ještě násobí,“ říká závěrem Zdechovský.



Více informací:

1) potvrzení bodu na programu výboru CONT:
http://www.redmapl3.europarl.europa.eu/RedmapFront/media/reds_iCmOj/CONT-OJ-2020-11-30-1/CONT-OJ-2020-11-30-1_en.pdf

2) Šéfžalobce Zeman: Babiš je ve střetu zájmů, žalobu ale nepodám –
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/andrej-babis-stret-zajmu-pavel-zeman.A200804_090838_domaci_lesa

3) Senát se usnesl o střetu zájmů premiéra Babiše. Žádá nápravu –
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/senat-schuze-v-predpovolebnim-slozeni-volba-noveho-predsedy-top-09-ods-vystrcil.A201014_092855_domaci_lre







Kontakt:

Jitka Fialová
tisková mluvčí, PR manažer
fialova@zdechovsky.eu
www.zdechovsky.eu
+420777022156
+32 (0) 2 28 37


Vstoupit do diskuse >> | Počet příspěvků: 0

Vydáno: 24. 11. 2020 15:33
Kategorie: Veřejná správa
Název zdroje: Tomáš Zdechovský, europoslanec (ověřený zdroj [?])
Popis zdroje:
Tomáš Zdechovský byl v roce 2019 podruhé zvolen za KDU-ČSL do Evropského parlamentu. Je místopředsedou výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), koordinátorem Evropské lidové strany ve výboru pro rozpočtovou kulturu (CONT), a dále působí ještě ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE).
PR

Distribucezpráv

>>
Vytvoříme za vás tiskovou zprávu a distribujeme ji 2000 novinářům.
news

Jsemnovinář

Novinářům poskytujeme pouze kvalitní a ověřené informace.
 i 

Jsemnávštěvník

>>
Přečtěte si jedinečné zprávy z první ruky dříve než ostatní.