Hlavní obsah

Český tým angažoval trojnásobného šampiona! Poušť má za barákem

Ledčice

Až náročný závod ukáže, jestli vytasili trumf. Tým Buggyra racing každopádně angažoval pro lednový Dakar atraktivní posilu. Chilský pilot Ignacio Casale je trojnásobným šampionem pouštního dobrodružství v kategorii čtyřkolek, tentokrát poprvé usedne za volant kamionu. Vytoužené premiéry na Dakaru se podle očekávání dočká Tomáš Enge. Jediný Čech se zkušeností z formule 1 vyrazí na trať s buginou. Na reportáž se podívejte v přiloženém videu.

Hned čtyři vozy vysílá do Dakaru stáj Buggyra. Mezi piloty trojnásobný vítěz rallye nebo Tomáš EngeVideo: Sport.cz

 
Článek

Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet a dost možná ještě dál, nebyl tentokrát rybníček Brčálník, ale řvoucí stroje. Dva kamiony a dvě buginy. Buggyra představila exhibičními jízdami v Pískovně Ledčice poblíž Roudnice nad Labem svůj tým pro lednovou Rallye Dakar.

Zkušeného Martina Šoltyse doplní s druhým kamionem Chilan Ignacio Casale. A vedle ještě zkušenějšího Josefa Macháčka se v buginách Can-Am představí Tomáš Enge. Populární závodník otřískaný pestrou řádkou motoristických disciplín bude v otevřené kabině poslouchat navigátorku Markétu Skácelovou.

Tomáš Enge plánuje Dakar. Do buginy se zamiloval, teď už jen sehnat spolujezdceVideo: Sport.cz

Casale v letošním roce zkompletoval vítězný hattrick na čtyřkolkách, zkušenosti má ale i s kamionem. V roce 2010 totiž při premiéře na Dakaru byl členem posádky svého otce.

„Co se týče jízdy v poušti, je Ignacio mimořádný. Navíc má poušť za barákem. Pomohli jsme mu připravit kamion, který má v Santiagu, a on tak každý den jezdil," usmívá se majitel týmu Martin Koloc.

Enge bude poslouchat ženu

„Prvním cílem je Dakar dokončit, druhým dostat se do Top 10. V kamionu se cítím dobře. Z pohledu velikosti jde samozřejmě o velký rozdíl. Musím si také zvyknout, že budu mít navigátora. Byl jsem zvyklý jezdit sám," líčí Casale.

Navigovat ho bude krajan Álvaro León, člen vítězné posádky mezi bugginami v roce 2019.

Další novinka byla avizovaná, Buggyra umožní dakarský debut Tomáši Engemu.

Na Dakaru se bugina týmu Buggyra Racing orientovala i podle velbloudího trusuVideo: Sport.cz, Buggyra Racing

„Nemůžu čekat, že hned poprvé dojedeme někde nahoře. Nechceme však být rozhodně dole... Především si musím zvyknout, budu se hlavně učit. Náš projekt je víceletý," avizuje jediný Čech, který se představil v závodech formule 1.

Od trenérky dostává pořádný záhul. Spolu s navigátorkou Markétu Skácelovou naostro simulují třeba i vyhrabávání zapadlé buginy.

„Tomáš je zkušený pilot, ať už usedne za volant v jakékoliv motoristické disciplíně. A musím ho pochválit, mé pokyny bez odmlouvání poslouchá," libuje si navigátorka.

Reklama

Související témata: