metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 15 °C

Pátek 26. dubna 2024. Svátek má Oto

Na Štědrý večer bude padat sníh. Alespoň v nové pohádce

  16:34
Svátky v televizi. Láska, souboj dobra se zlem i oceněné komedie.
Leonie Brill a Vojtěch Kotek v pohádce O vánoční hvězdě (2020)

Leonie Brill a Vojtěch Kotek v pohádce O vánoční hvězdě (2020) | foto: © Česká televize

I letos o Vánocích zvítězí v nové pohádce České televize dobro nad zlem. Učitel Václav, v podání Vojty Kotka, ve štědrovečerní pohádce O vánoční hvězdě zjistí, jak mocná je čistá a nesobecká láska.

V podhůří Západních Tater našel režisér Karel Janák vhodné místo, kam umístit vesnici, v níž žije učitel Václav a kde se objeví hvězda Denička, kterou na zem srazila žárlivá Proxima. Po oblíbených Dvanácti měsíčcích se tak režisér opět vrací k zimním příběhům. „Tehdy jsem se zařekl, že už v zimě točit nebudu. Ale film O vánoční hvězdě by bez sněhu přišel o svou krásnou atmosféru. Takže jsem musel porušit své předsevzetí a znovu se pustit do zimního natáčecího dobrodružství,“ přiznává Karel Janák. Tereza Ramba, představitelka Deničky, vzpomíná ráda. „Byla to pro mě první větší práce po porodu, navíc s miminkem a v Tatrách, tak se mi s natáčením pojí spousta emocí,“ říká. Žárlivá Proxima v podání Ani Geislerové ji doplňuje: „V mé poměrně bohaté kariéře pohádky úplně chybí, až na italskou Princeznu Fantaghiro a Anděla Páně, kde se mihnu zhruba na tři vteřiny. Toužila jsem po české. A když přišla Proxima, chtěla jsem už jen a jen ji.“

Na první svátek vánoční Česká televize nabídne výpravný snímek pro celou rodinu Hodinářův učeň, o hrách osudu, lásce, lidské malosti, ale také odvaze, šikovnosti a dobrotě hlavních hrdinů. „Žánr pohádky je nesmrtelný, ale nikoli bezedný, a proto se jisté motivy a schémata chtě nechtě opakují a vzájemně se sobě podobají. Vymyslet, napsat a realizovat originální příběh je kumšt. Pohádka režisérky Jitky Rudolfové je v mnoha ohledech atypická a originální a to je, pevně doufám, dobré znamení,“ říká představitel hlavní role hodináře Viktor Preiss.

Už posedmé bude součástí svátečního programu koprodukční česko-slovenská pohádka, tentokrát O léčivé vodě. „Odmala miluji pohádky. Myslím, že v podstatě utvářely to, jaká jsem. Ovlivňovaly, jaká budu, až vyrostu, v co věřím a jaké ctím hodnoty,“ říká Linda Rybová, jež si v příběhu zahrála Paní vod a pramenů.

Tradicí je i pohádka ve znakovém jazyce. V té letošní, Loupežnické baladě, se v hereckých rolích představí neslyšící herci. Chybět ale nebudou skryté titulky ani dabing. 

Co uvidíte jinde?

TV Nova

  • Na Štědrý den uvede televize své stálice. Pohádku Tři bratři v režii Jana Svěráka, ve které září jakožto princové Tomáš Klus, Vojtěch Dyk a Zdeněk Piškula. Poté bude následovat jedna z nejoblíbenějších „pohádek pro dospělé“ – romantický film Pretty Woman s Julií Robertsovou a Richardem Gerem. Mimoto také klasiky Vesničko má středisková či Anděl na horách.
  • Na první svátek vánoční si přijdou na své příznivci kouzelnického učně Harryho Pottera, tentokrát v první části dílu s podtitulem Relikvie smrti. Na Štěpána bude k vidění český film na motivy pohádky Boženy Němcové s názvem Čertova nevěsta.
  • Poslední den roku bude ve znamení rodinné komedie S tebou mě baví svět. Večer diváci uvidí to nejlepší z letošního ročníku show Tvoje tvář má známý hlas.

FTV Prima

  • V čase vánočním uvede klasické pohádky, jakými jsou například Pyšná princezna (23. prosince), S čerty nejsou žerty (26. prosince), Jak se budí princezny (27. prosince) nebo Princ a Večernice (28. prosince). 
  • V programu jsou také zahraniční filmy. Na Štědrý den zůstane Kevin sám doma jen proto, aby o den později opět zůstal zapomenut rodinou v Sám doma 2. Trochu netradiční pojetí Vánoc ukážou na Štědrý večer Matky na tahu o Vánocích a pobaví i završení večera v podobě britské komedie Dávám tomu rok. První svátek vánoční představí Lucii Vondráčkovou v komedii Dokonalý polibek a o den později po desáté večerní přijdou Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic. 
  • Závěr prosince uvede komedii Dámský klub, zábavný film o pěstounské péči Najednou jsme rodina či detektivku Agatha Christie a podstata vraždy.
Autor: Iveta Benáková Metro.cz

Hlavní zprávy

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Nádvoří provoní káva

vydáno 26. dubna 2024  11:00

Speciální kávové prohlídky s kastelánem provoní v sobotu od 10 hodin hrad Helfštýn. Prohlídka je určena všem milovníkům kávy. Na třetím nádvoří bude pro...  celý článek

Největší problémy dnešní civilizace

vydáno 26. dubna 2024  11:00

Naposledy o tomto víkendu můžete zhlédnout ojedinělou výstavu, která obsadila prostranství před libereckou radnicí. Ukazuje téma udržitelnosti a...  celý článek