Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Skoncujte s diletantismem.“ Zaorálek kritizuje Radu ČT, zmínil chaos a ignorování zákona

Autor: Mii, ČTK - 
24. listopadu 2020
16:43

Znepokojuje mě chaos. Takovými slovy hodnotí ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) současnou situaci kolem České televize, kdy její rada odvolala dozorčí komisi. Zcela náhle. Podle ministra Rada ČT „úplně ignorovala znění zákona“, dozorčí komisi dle jeho názoru nelze vinit ze spáchání údajného kolektivního zločinu. Krok v posledních dnech vyvolal silné emoce, za veřejnoprávní televizi se postavila řada osobností, naopak prezident Miloš Zeman kritizoval ředitele Petra Dvořáka.

„Odvolat lze pouze jednotlivé členy a pouze z důvodů, které jsou v zákoně přesně definovány. Nic z toho rada nedodržela. Pokud se protizákonně odvolaní členové odvolají či podají žalobu k soudu, může být výsledkem miliónová škoda způsobená ČT,“ napsal Zaorálek k současné situaci, přičemž podotkl, že úplně odvolání dozorčí komise nebylo možné. „Kuriózní výsledek působení rady, jejíž noví členové si chtěli údajně posvítit na řádnost hospodaření ČT,“ konstatuje.

Ministr zároveň podotýká, že Česká televize není nekritizovatelná. Nicméně vše musí probíhat podle zákona, k čemuž nyní dle jeho názoru nedošlo. „Vyzývám Radu ČT, aby skoncovala s diletantismem, postupovala napříště odpovědně a kompetentně a neprohlubovala svými kroky nejistotu a chaos,“ napsal Zaorálek. Nemyslí, že by v současné době volba nové dozorčí komise něčemu prospěla, jen by došlo k další eskalaci problémů, které Rada ČT v posledních dnech vytvořila.

Babiš chystá setkání s Dvořákem

Rada ČT dozorčí komisi odvolala předminulý týden. Podle přijatého usnesení to bylo kvůli vážným výhradám k její práci. Nespokojenost vyvrcholila při projednávání směny pozemků pod ostravským studiem, ke kterému podle radních nedodala některé důležité podklady.

Na situaci v radě minulý týden reagoval její předseda René Kühn rezignací, zdůvodnil to tím, že cítí slabý mandát a nesouhlasí s většinou rady. Připojil se k němu i místopředseda Jaroslav Dědič.

Odvolaný předseda dozorčí komise Rady České televize (ČT) Jiří Staněk a další dva její členové Jiří Stránský a Simona Holubová nevidí ke svému odvolání důvod. Staněk v předžalobní výzvě žádá radu, aby mu umožnila vykonávat činnost.

Senát minulý týden přijal usnesení, že odvolání dozorčí komise nebylo v souladu se zákonem o České televizi a vyzval volební výbor Poslanecké sněmovny, aby se na své nejbližší schůzi pochybeními rady zabýval. Pokud se pochybení potvrdí, měl by výbor podle senátorů zvážit odvolání radních, kteří se chyby dopustili. Desítky osobností se pak podepsaly pod otevřený dopis premiérovi Andreji Babišovi (ANO), ve kterém upozorňují na situaci v ČT. Podle prezidenta Miloše Zemana je odvolání komise v pořádku a generální ředitel ČT Petr Dvořák by měl podle jeho přesvědčení skončit.

Rada ČT se má znovu sejít ve středu. Na programu má volbu nové dozorčí komise, aktualizaci rozpočtu ČT na letošní rok nebo aktualizaci dlouhodobých plánů programového, technického, personálního a ekonomického na léta 2020 až 2024. Na programu naopak není volba předsedy a místopředsedy rady. Ve středu má také o situaci jednat Babiš s Dvořákem.

Video  Takto radní České televize hlasovali o odměnách pro přítomného generálního ředitele Petra Dvořáka. Podívejte se, kdo zvedl ruku pro "nulu" a kdo odsouhlasil víc než milion a půl. Hlasování doprovázel drobný zmatek. (24. 6. 2020)  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

e.lesanova ( 24. listopadu 2020 22:39 )

cepp...jistěže a doufám, že VY si to dobře zapamatujete

cepp ( 24. listopadu 2020 19:34 )

Víte, že bezdůvodné pomlouvání je trestný čin?

e.lesanova ( 24. listopadu 2020 19:27 )

Ano, ceppe "Šarapatko" a proto nemá nikoho zajímat kam a kudy proudily celé roky miliardy z ČT???

sekebo ( 24. listopadu 2020 19:19 )

Ty diletanty tam poslal Graubner s Biskupskou konferencí. Teď nahodili Jidášovu pózu a tváří se, že oni nic, oni muzikanti. Ne muzikanti, ale verbež!!!

cepp ( 24. listopadu 2020 19:03 )

Poslední audit v ČT neshledal žádné vážné pochybení v hospodaření. ČT si oblíbilo 70 procent diváků. Zbytek s ní nesouhlasí, nebo ji vůbec nesleduje i když ji kritizuje. Několik procent nechce platit koncesionářské poplatky. Takže se domnívám, že zde ČT kritizují hlavně nespokojenci kteří jsou spíše flastrováni svým uplatněním v životě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa