Přehlédnutá generace? Di Resta, Hülkenberg, Buemi, Grosjean

Od samého vzniku týmu Haas platilo, že jedno z jeho jezdeckých míst je obsazeno Romainem Grosjeanem. To se ale pro sezonu 2021 změní, neboť francouzskému pilotovi nebyla prodloužena stávající smlouva. Čtyřiatřicetiletý rodák z Ženevy si myslí, že jezdci z jeho generace byli předními týmy formule 1 přehlíženi.

Štítky: Romain Grosjean Zveřejněno 24. 11 2020 — Martin Vejdělek

„Když se nad tím zamyslím, možná měly ročníky 1986 a 1987 tak trochu smůlu. Paul di Resta, Nico Hülkenberg, já a tak trochu i Sébastien Buemi, my všichni jsme přišli v čase, kdy byla nejlepší místa zabraná. Starší jezdci ještě neopouštěli formuli 1 a poté už přišli ti mladší, takže jsme prakticky nikdy nedostali příležitost,“ říká Francouz o generaci, do níž ovšem patří třeba i čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel.

Grosjean do královny motorsportu nakoukl v roce 2009, kdy v průběhu sezony nahradil v sedačce Renaultu nevýrazného Nelsona Piqueta. Na další příležitost však musel čekat téměř do svých šestadvaceti let, do týmu z Enstone pojmenovaného už jako Lotus se vrátil pro sezonu 2012.

Jeho dvouleté partnerství s Kimim Räikkönenem přineslo britské stáji celou řádku úspěchu. Hned pětkrát tato dvojice stanula společně na stupních vítězů, v dalších čtyřech případech vybojoval Grosjean pódium osamoceně. Pak ale přišly problémy Lotusu a francouzský pilot v následujících dvou letech slavil se šampaňským pouze jednou, kromě třetího místa ve Spa v roce 2015 byla jeho nejlepším počinem sedmá příčka.

„Asi jediná věc, které lituji, je krach Lotusu v roce 2014. Nedostal jsem nabídku od top týmu, takže Kimi šel k Ferrari a já zůstal s Lotusem. Pak už to šlo z kopce. Je těžké se zvednout, když jste v týmu bojujícím mimo přední pozice.“

V roce 2016 se někdejší vítěz GP2 Asia Series přesunul do nově vzniklého Haasu, s nímž zažil poměrně zdařilou premiérovou sezonu, v níž zcela zastínil svého kolegu Estebana Gutiérreze. Jenže americký tým začal stagnovat a postupně i upadat a s ním i Grosjean, jenž se leckdy nechal zastínit novým parťákem Kevinem Magnussenem.

Francouz už nikdy nedokázal dokončit závod mezi nejlepšími třemi a s formulí 1 se pravděpodobně rozloučí bez jediného vítězství, což připisuje i svým omylům. „Ano, udělal jsem chyby. Někdy jsem mluvil až příliš, ale vždycky jsem prostě říkal to, co jsem cítil. Později jsem klidně uznal, že nemám pravdu. Vím, že jsem mohl vyhrát nějaké závody, ale nelituji toho, že se to nepovedlo, protože jsem se vždy snažil ze všech svých sil a udělal vše, co bylo možné,“ ohlíží se majitel rovněž švýcarského občanství.

Grosjean je každopádně smířený s tím, že příští sezonu jeho jméno na startovním roštu nebude. „Myslím, že příští rok ve formuli 1 nebudu závodit. Nikdy neříkej nikdy, ale vypadá to, že žádná sedačka není volná. Znamená to, že se žádné místo neuvolní ani v budoucnu? Nevím. Vím, že na 99,9 % nebudu závodit ve formuli 1 v příští sezoně.“