24. listopadu 2020 • 17:28

Bez záchodu, teplé vody a jako bonus blechy a vši. Hvězda promluvila o vězení

Autor: ČTK, apr
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva týdny bez teplé vody, sprchy, matrace na spaní a funkční toalety. Tak popsala běloruská basketbalistka Jelena Levčenková svůj pobyt ve vězení, kde skončila v říjnu na 15 dní za účast na demonstracích proti autoritářskému režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.



Sedmatřicetiletá pivotka, jež odehrála čtyři sezony v zámořské WNBA, byla zadržena na konci září na letišti v Minsku, když se chystala odletět do Řecka kvůli plánované léčbě a následnému tréninku. V rozhovoru přes aplikaci Zoom nyní popsala, jak byla ve zrychleném řízení odsouzena a umístěna v minské věznici Okrestina.

Protesty proti autoritářskému režimu pokračují v Bělorusku od srpnových prezidentských voleb. Levčenková se v metropoli zúčastnila dvou poklidných demonstrací a zatčení ji podle jejích slov příliš nepřekvapilo. Poměry ve vězení ji ale šokovaly.

„Věděla jsem, že to nebude dovolená, ale vězení. První noc jsme ještě měli matrace, vodu a záchod fungoval. Pak se ale všechno změnilo,“ popsala svou zkušenost. „Jakmile nás probudili, odebrali nám matrace. Vypnuli teplou vodu a záchod přestal splachovat. Spaní bylo hrozné, protože postel byla jen kovová konstrukce. Dávali jsme pod sebe alespoň noviny a všechno oblečení, které jsme měli,“ popsala podmínky, kvůli nimž se jí zhoršily chronické problémy se zády.

Za celou dobu za mřížemi se Levčenková nemohla podle svých slov osprchovat a z cely se dostala jen zřídka. Z vězení si také odnesla blechy, vši a možná i nákazu koronavirem. Test bezprostředně po propuštění z vězení, z něhož se dostala 15. října, sice vyšel negativně, ale poté, co se jí podařilo vycestovat do Řecka, začala pociťovat příznaky a nová kontrola potvrdila covid-19.

„Teď už jsem bez teplot, ale chuť jídla cítím jen trošku a nos mám zablokovaný. Dýchat ale už můžu bez problémů,“ dodala basketbalistka, jež dovedla běloruskou reprezentaci ke dvěma účastem na olympijských hrách.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud