InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Kroužkování ptáků s přednáškou

    pátek 19.4 9:00 - Sýpka u rybníka Topič

  • Multinstrumentální koncert kapely Jablkoň

    pátek 19.4 19:30 - Hospoda U Datla, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Martin Donát: Propadl jsem iluzi, že bych se mohl věnovat atletice profesionálně

Vítěz ankety Sportovec roku okresu 1997 Martin Donát pracuje dnes jako redaktor České televize. , Autor: Archiv Martina Donáta

Vítěz ankety Sportovec roku okresu 1997 Martin Donát pracuje dnes jako redaktor České televize.     Autor: Archiv Martina Donáta

RADKOV/TÁBOR - Anketa Sportovec roku okresu má za sebou více než čtvrtstoletí. Soupeří v ní nejlepší sportovci Táborska napříč sportovními odvětvími i věkem. Odborná porota tvořená osobnostmi sportovního a veřejného života pak na základě hlasů určuje konečné pořadí. Vyhlášení celkových výsledků ankety probíhá vždy slavnostně na tradičním plese sportovců. Historie uplynulých 26 ročníků nabídla zajímavý pohled na sportovce mezinárodní úrovně i na začínající hvězdy okresního formátu. Atlet Martin Donát získal titul Sportovec roku okresu za rok 1997 a věnoval se běhání na republikové úrovni v mládežnických kategoriích. Dorostenecký reprezentant bral tituly na středních tratích 800 metrů a 1 500 metrů a pravidelně vozil medaile z MČR. V nejúspěšnějším období reprezentoval na mezistátním utkání v Řecku. Se závodním běháním skončil ve 23 letech po návratu z Dukly Praha, kdy pro něj atletika přestala mít opodstatnění, jelikož se jí na profesionální úrovni neživil.

 

V rozhovoru pro Týdeník Táborsko se Martin Donát rozpovídal o své současné profesi redaktora v České televizi, stejně tak o době, kdy před více než dvaceti lety prožíval své nejúspěšnější okamžiky běžecké kariéry. Vítěz ankety Sportovec roku okresu za rok 1997 zavzpomínal i na své sportovní začátky a na závěr odhalil i plány do budoucna.

Co dnes ve 42 letech dělá Sportovec roku 1997?

Mám tři děti a se svou partnerkou Simonou a našimi dvěma dětmi žiju v Radkově. Co se týká mé profese, tak pracuji jako redaktor už pátým rokem v České televizi. Moje práce je i mým koníčkem. Vždycky jsem chtěl v České televizi pracovat. K tomuto cíli jsem si ale musel prošlapat cestu. Práce pro Českou televizi souvisí částečně právě i se sportem. Občas pro mě tahle profese znamená pěkný adrenalin a dávka stresu k tomu také patří.

Čím vás naplňuje práce právě pro Českou televizi a proč je podle vás důležitá?

Příběhy lidí a události, které se dostávají do reportáží, můžou pomoct, inspirovat, povzbudit, veřejně kontrolovat a dohlížet na práci politiků. Existuje ale i riziko, že někomu ublíží, na což musím také pamatovat. Každý den je pro mě dobrodružství. Nevím, jak nakonec dopadne. Nemůžu říkat, co je špatné, co dobré, ale podnítit diváka, aby si mohl sám vytvořit názor.

Jak zvládáte všechny tyto aspekty vaší práce?

Zpracovat a zprostředkovat lidem informace považuji za disciplínu, kterou se dodneška učím. Cítím velkou zodpovědnost za všechny informace, které dále předávám. Vnímám to jako velkou každodenní výzvu, když musím pochopit a pro diváky zjednodušit určité téma, aby mu všichni porozuměli. Tohle mě moc baví a je to důležité, stejně tak ručit za správnost informací. Abych podal maximální výkon, musím se někdy vymáčknout jako citrón.

Dokážete od práce také vhodně vypnout?

Čím jsem starší, tím více zjišťuji, jak je důležité umět si od práce i odpočinout. Novinář je totiž...

Celý rozhovor s Martinem Donátem si přečtete ve středečním Týdeníku Táborsko.

Diskuse k článku - 3 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Should not know cuz im part of? 

    Reagovat

     

    Tak to je gg

    Vloženo 11.9.2023 15:01:46

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Možná by bylo lepší kdyby zůstal u té atletiky. Jako reportér nic moc.

    Vloženo 24.11.2020 20:38:34

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace