Televizní soutěž mladých talentů Virtuosos V4+ míří poprvé do Čech

Televizní show mladých talentů klasické hudby Virtuosos míří z Maďarska poprvé do České republiky. Šestá řada soutěže je výjimečná tím, že spojila mladé umělce států Visegrádské čtyřky a přizvala také Srbsko. Soutěž dlouhodobě podporuje například tenor Plácido Domingo, pianista Lang Lang či Andrea Bocelli. Za Českou republiku usedla do porotcovského křesla hudební producentka a umělecká ředitelka MHF Český Krumlov Gabriela Boháčová. Show s názvem Virtuosos 4+ mohou čeští diváci sledovat od 27. listopadu do 18. prosince od 20:40 na ČT art.

Posláním soutěže Virtuosos je objevování a podpora mladých talentů klasické hudby, kterým dlouhodobě pomáháme se rozvíjet. Dalším cílem soutěže je představit divákům klasickou hudbu, tradice, nádherné památky, bohatou kulturu nebo významné skladatele každé zúčastněné země. Jsem nadšená, že se Česká republika, Maďarsko, Polsko, Slovensko a Srbsko do projektu zapojily,“ říká zakladatelka soutěže Mariann Peller.

V pětičlenné porotě zasedla jako reprezentantka České republiky Gabriela Boháčová, hudební producentka a umělecká ředitelka Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. „Soutěž a celý její koncept dokazuje, že klasická hudba může být podána takovou formou, která dokáže oslovit širší publikum. Díky této soutěži došlo v Maďarsku ke čtrnáctiprocentnímu nárůstu počtu dětí, které se začaly učit hrát na hudební nástroj. Doufám, že stejný trend zaznamenáme i v České republice.

Do Budapešti dorazilo 20 soutěžících, tedy čtyři z každé zúčastněné země. Svůj talent ukázali i čeští zástupci, a to hráč na lesní roh Jan Vobořil, klavíristka Eliška Tkadlčíková, houslista Eduard Kollert a akordeonista Martin Šulc. „Ze soutěže vzejde dohromady pět vítězů, z každé země jeden. Líbí se mi myšlenka spolupráce mezi národy a také to, že nás hudba spojuje a je společným jazykem, kterým mluvíme všichni bez ohledu na to, odkud pocházíme,“ dodává Boháčová.

Výkony mladých umělců posuzovala kromě Češky Gabriely Boháčové také maďarská sopranistka Erika Miklósa, polská mezzosopranistka Alicja Wegorzewska a slovenský dirigent Peter Valentovic. Srbsko střídavě zastupoval houslista Nemanja Radulovic a pianistka a hudební ředitelka srbské veřejnoprávní televize Silvana Grujic. Samotný pořad uvádí Thomas Gottschalk a mladá polská moderátorka Ida Nowakowska.

Sdílet článek: