Pensylvánie patří Bidenovi, oznámil guvernér. Úřady klíčového státu oficiálně potvrdily výsledky voleb

Guvernér státu Pensylvánie Tom Wolf oficiálně oznámil, že vítězem prezidentských voleb v jednom z klíčových států na východním pobřeží USA je demokrat Joe Biden. Výsledky chtěl zneplatnit nynější prezident Donald Trump. Potvrzením výsledku tak Biden definitivně získal 20 pensylvánských volitelů. V pondělí o Bidenově vítězství informoval také stát Michigan.

Tento článek je více než rok starý.

Harrisburg (Pensylvánie) (Aktualizováno: 18:35 24. 11. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zvolený americký prezident Joe Biden.

Zvolený americký prezident Joe Biden. | Foto: Joshua Roberts | Zdroj: Reuters

„Pensylvánské úřady dnes potvrdily výsledky prezidentských voleb ze 3. listopadu,“ napsal Wolf v úterý na twitteru s tím, že podepsal dokumenty potvrzující vítězství Bidena a jeho budoucí viceprezidentky Kamaly Harrisové.

„Chtěl bych poděkovat organizátorům voleb za jejich férové a svobodné provedení během této velké výzvy, jíž čelí naše země. Čelili neustálým útokům a zvládli to obdivuhodně a se ctí,“ uvedl.

Podle oficiálních výsledků získal Biden spolu s kandidátkou na viceprezidentku Kamalou Harrisovou v Pensylvánii 3,46 milionu hlasů, současný prezident Donald Trump spolu se svým viceprezidentem Mikem Pencem 3,38 milionu hlasů, libertariánku Joanne Jorgensenovou podpořilo 79 tisíc lidí.

Volitelé podle Wolfa dají své hlasy Bidenovi po oficiální schůzi 14. prosince, pokud do té doby v procesu nezasáhne soud. Pensylvánský nejvyšší soud v pondělí rozhodl, že korespondenční hlasy v okresech Filadelfie a Allegheny mají být započítány i navzdory chybám, jako je vadně vytištěné jméno voliče, pokud neexistují důkazy o volebním podvodu, píše agentura Bloomberg.

Přepočet v Georgii

Potvrzení výsledků oznámil v pondělí už i stát Michigan. I zde podle agentury AP zvítězil Biden s převahou 154 tisíc hlasů. Vítězstvím tam demokratický kandidát a bývalý viceprezident Baracka Obamy získal 16 volitelů.

Trumpův tým už podal žaloby na průběh voleb v několika státech. V Georgii se na základě žádosti Trumpova týmu budou po ručním přepočítávání hlasy znovu sčítat ještě i strojově. Nové počítání hlasovacích lístků začne v úterý v 9.00 (15.00 SEČ) a bude trvat více než týden, připomněla ČTK.

‚V nejlepším zájmu naší země.‘ Trump pověřil svůj tým, aby zahájil předání moci Bidenovi

Číst článek

Prezident přesto v úterý oznámil na twitteru, že svůj tým pověřil klidným předáním moci Bidenovi. Ten už v pondělí oznámil jména několika členů vlády, kterou hodlá sestavit. V seznamu se objevili také někteří kandidáti z Obamovy administrativy.

Letošní prezidentské volby ve Spojených státech provázel zvýšený zájem o hlasování poštou kvůli obavám z nákazy koronavirem.

Dosud úřadující prezident Donald Trump ve své kampani opakovaně prohlašoval, že korespondenční volba povede k rozsáhlým volebním podvodům, pro svá tvrzení však nepředložil žádné důkazy. Tento způsob voleb ale zapříčinil delší dobu sčítání hlasů, než bývá obvyklé. Oficiální výsledky tak státy oznamují s výrazným zpožděním.

gak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme