Hlavní obsah

Koronavirus srazil kriminalitu. Až na vraždy

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Méně zločinu ve všech krajích a téměř ve všech kategoriích kriminality za dosavadní měsíce letošního roku. To je snad jediný pozitivní výsledek stále trvající koronavirové epidemie. Nejrazantnější sestup se týká hospodářské a majetkové kriminality, zejména pak krádeží, kterých proti loňsku bylo méně o 10 tisíc. Naopak ale vražd mírně přibylo.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Kriminalita v Česku míří k rekordně nízkým číslům. Za prvních deset měsíců roku 2020 klesla o více než 13 procent na 146 tisíc trestných činů, což je lepší vývoj než v roce 2018, kdy policisté napočítali dosud nejméně zločinů v historii. Vyplývá to z policejních statistik, které má Právo k dispozici.

Kvůli různým protivirovým opatřením se snížila činnost kapsářských gangů ze zahraničí

„Na vyhodnocení faktorů snižujících nápad trestné činnosti je ještě brzy,“ potvrdil Právu mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Málo pohybu, málo kriminality

„Nicméně za ten nejvýznamnější považujeme všechna přijatá opatření v rámci nouzového stavu, potažmo související s pandemií covid-19,“ dodal.

Viditelný úpadek této trestné činnosti je na základě statistik letos třeba v Praze, kde se stal proti loňsku poloviční počet kapesních krádeží, se kterými jinak policie neúspěšně bojuje dlouhé roky.

Strážníci v Praze vybrali 300 tisíc na pokutách za nedodržování opatření

Krimi

Jenže ulice metropole letos kvůli koronaviru přišly o statisíce turistů, kteří patřili mezi hlavní cíle kapsářů. Kvůli různým protivirovým opatřením se snížila činnost kapsářských gangů ze zahraničí, hlavních pachatelů této trestné činnosti.

„Nižší pohyb osob na veřejných prostranstvích má bezpochyby vliv na nižší výskyt výtržnictví či krádeží. Totéž platí i pro ostatní majetkovou trestnou činnost, která je částečně vázaná na venkovní prostředí a na pohyb osob,“ upřesnil Moravčík.

Pád letos zažívá i drogová kriminalita, která se snížila o 17 procent. Podle ředitele Národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha se i na tomto vývoji podílela opatření, která souvisejí s epidemií. Zřejmě totiž poklesl například počet odhalených distributorů, kteří působí v prostředí taneční scény a noční zábavy. Tento segment ale je letos kvůli koronaviru v útlumu.

Drogy na vývoz skončily v ČR

Podobnou situaci mohla různá vládní omezení způsobit také v rámci pouličního prodeje drog. Podle Frydrycha je také možné, že se drogový trh přesunul do virtuálního prostoru a prodejci začali mnohem víc využívat různé zásilkové služby.

Drog je podle Frydrycha v Česku stále dostatek. Země totiž má vlastní zásoby těch nejužívanějších narkotik – pervitinu a marihuany.

Na jaře vir justici paralyzoval, teď ne

Koronavirus

„Jak byly na jaře uzavřené hranice, zmenšilo se množství drog určené na vývoz a to se pak rozpustilo v domácí poptávce. A ještě převažuje komunitní zásobování, kdy třeba od vařiče ke konzumentovi není moc daleko,“ řekl Právu Frydrych.

Současný stav související s pandemií podle Frydrycha neovlivnil velký mezinárodní drogový obchod. „Dokonce bych řekl, že se spoléhají na to, že policisté napříč celou Evropou mají úplně jiné starosti,“ podotkl Frydrych, podle něhož o tom svědčí například záchyty poměrně velkého množství kvalitní extáze pocházející z Nizozemska nebo Belgie.

Jednou z mála kategorií kriminality, u níž policisté nezaznamenali pokles, byla paradoxně ta nejsledovanější a nejzávažnější. Jde o vraždy, kterých se za prvních deset měsíců letošního roku stalo 115, což bylo dokonce o tři víc než v loňském roce.

Házeli drogy přes zeď pardubické věznice, vyzvedával je tamní šéfkuchař

Krimi

Podle Moravčíka jsou vraždy specifický trestný čin, který se vyskytuje velmi málo a často ho ovlivňují výkyvy. Stačí, aby bylo v jednom měsíci zavražděno víc osob, a okamžitě se zvýší i údaje dlouhodobější. To se letos stalo zpočátku roku a pak v srpnu. Naopak v době, kdy na jaře platil nouzový stav a lidé byli doma, byl počet vražd nízký.

„Stále platí, že významné procento vražd je spácháno osobami, které jsou buď v blízké přízni, či známými zavražděných osob,“ doplnil k letošnímu dosavadnímu vývoji Moravčík.

Reklama

Výběr článků

Načítám