Zde může být vaše reklama.

Sigma je třetí Látal: Mužstvo chce, pokračujeme dál

Látal: Mužstvo chce, pokračujeme dál

foto: Petr Pelíšek

24. 11. 2020 - 18:46

Na třetím místě v tabulce jsou po 8. kole FORTUNA:LIGY fotbalisté SK Sigma Olomouc. V sobotu doma Karvinou zvládli, již v pátek je čeká v Praze utkání proti FK Pardubice, nováčkovi nejvyšší soutěže. „Přiznávám, že to bylo trošku se štěstím, ale mužstvo chce, pracuje, vytvořila se výborná parta. A pokračujeme dál,“ řekl trenér SK Sigma Radoslav Látal.

Jak hodnotíte utkání proti Karviné?
Samozřejmě to utkání hodnotím velmi kladně. Ale. To tam samozřejmě je. Musíme pochválit Karvinou za velice dobrý výkon, který u nás předvedla. Jsem rádi za tři body, nebylo to jednoduché, bylo to těžké utkání. Musím pochválit Aleš Mandouse, který ukázal, že si dovezl z reprezentace dobrou formu, takovou, za jakou si nominaci zasloužil. My jsme do zápasu nevstoupili dobře. Náš momentálně největší problém jsou asi chyby v přechodové fázi. Tam jsme spoustu míčů ztratili, tím jsme soupeři nabídli šance a on se do nich také lehce dostával. Určitě nám hodně pomohl šťastný první gól. Ale přechodová a finální fáze, tam to nebylo dobré. Uklidnili jsme se až po druhé brance, pak už zápas dotáhli. Jsme rádi za tři body, ovšem výkon určitě nebyl podle našich představ. Ale zase je pozitivní, že jsme to utkání zvládli, před rokem bychom takový zápas ke třem bodům nedotáhli. Přiznávám, že to bylo trošku se štěstím, ale mužstvo chce, pracuje, vytvořila se výborná parta. A pokračujeme dál.

Proč nehrál Roman Hubník a jak velký zásah do sestavy to byl?
Problém nastal na předzápasovém tréninku. Roman normálně trénoval, byl připravený do základní sestavy, normálně jsme s ním počítali. Ale bohužel se Romanovi přes noc trošku přitížilo se svalovým problémem, takže to šel zkusit na rozběhání před zápasem a nešlo to. Tak jsme stáhli Viťu Beneše, který měl v pátek posilovnu, protože potřebuje dotrénovat. Ale i s tím to zvládl. Bylo to rozhodnutí těsně před zápasem.

Byl jste z toho třeba trošku nervózní?
V týdnu jsme odehráli nějaký zápas, tam jsme si složení zkoušeli. Tam hráli spolu, v reprezentační pauze. Věděli jsme, co od nich čekat. Beneš je velmi zkušený, Poulolo nastoupil v lize poprvé na stoperu, ale nehráli spolu poprvé. Zásah to byl, samozřejmě víme, co pro nás Roman Hubník znamená. Byl v kabině, pořád mužstvu pomáhá.

Máte sedmnáct bodů za osm kol, jste třetí. Kam až to může dojít? Cítíte, že tato sezona by mohla být z těch úspěšných?
My jsme se snažili mužstvo trošku přebudovat, trošku změnit kabinu. Ducha kabiny. Asi to každý cítí, že v minulé sezoně jsme byli mdlí, neběhali, zbytečně ztráceli zápasy. To je, myslím si, největší změna, mužstvo má jiný obraz. Vyrovnaná utkání zatím zvládáme. Samozřejmě nás čekají těžká utkání, budou další těžké zápasy, to víme. Ale nikdo nám těch sedmnáct bodů nevezme, jsme plus pět v tabulce pravdy a můžeme se v klidu připravovat na další utkání. Hlavně psychika mužstva roste s každým vítězstvím, hráči si více věří, více si potom dovolí.

Je znát na brankáři Mandousovi, že je sebevědomější, že mu účast na dvou reprezentačních srazech přidala na jistotě?
Má to dvě stránky. Aleš ví, jak dlouho tady čekal na šanci. Poctivě si ji vydřel, je to jeho tvrdá práce. Byl jsem s ním pořád ve spojení, volali jsme si spolu i když byl na srazu, protože tam odjel s takovým menším zraněním. A bylo na něm cítit, jak je spokojený, že se tam dostal, jak roste. Tréninky jsou tam jiné, jsou tam špičkoví gólmani, špičkoví hráči. Vrátil se dokonce až v pátek, říkal jsem mu, ať nespěchá, ať v klidu přespí doma v Plzni. Je to všechno o psychice, jeho i celého mužstva. Potom si i celá obrana více věří. Ví, že chybu neudělá, k tomu má výbornou rozehrávku, tím nám také velmi pomůže.

Další články