Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Praha má nejnižší skóre rizika. PES ale jen tak neklesne, záleží na situaci v celé ČR

Autor: jza - 
24. listopadu 2020
20:18

Stupeň pohotovosti, kterou hlídá protiepidemický systém (PES) počátkem týdne klesl po celé ČR na čtvrtou, tedy červenou úroveň. Praha si už od minulého čtvrtka drží index rizika pod hodnotou 60, teoreticky by měla být na žlutém stupni a i podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) by se mělo již přemýšlet o možném rozvolňování opatření pro maloobchody nebo restaurace. Zatím to ale vypadá, že PES se pro hlavní město jen tak nesníží, podle ministerstva na třetí stupeň musí klesnout celá ČR, větší rozvolňování na úrovni regionů bude možné až od druhého stupně.

Hlavní město je z hlediska indexu rizika, kterým se protiepidemiologický PES řídí, na tom nyní nejlépe ze všech krajů. Nyní je na hodně 45, schází tedy už jen 5 bodů, aby se Praha dostala na druhý stupeň. Situace v metropoli do třetího oranžového stupně, tedy pod hodnotu rizika 61, dostala již 7. listopadu a poslední týden se s jedním výkyvem drží pod hodnotou 50.

Pražský primátor Zdeněk Hřib vidí jako hlavní důvod zodpovědné chování Pražanů, také je za to několikrát pochválil. „Nyní jsme ve vládním protiepidemickém systému PES na indexu číslo 3, který se nám společnými silami se Středočeským krajem daří tlačit k indexu číslo 2. Je proto načase přemýšlet v našem regionu o rozvolňování nařízených opatření třeba v oblasti maloobchodu nebo restaurací. Nesmíme však usnout na vavřínech,“ uvedl.

PES se zatím bude měnit celostátně

Aby se otevřely maloobchody nebo restaurace, je potřeba dostat se alespoň na třetí stupeň. Pro menší obchody pak budou platit stejná pravidla jako nyní ve velkých supermarketech a to jeden zákazník na 15 m2, restaurace na třetím stupni budou muset zavírat ve 22 hodin, a budou moci naplnit jen 50 procent své kapacity, u stolů budou moci sedět jen 4 lidé.

Podle ministerstva zdravotnictví se až do třetího stupně bude stupeň PSA měnit celostátně. „Při vysokém riziku (stupeň pohotovosti 3+ na celostátní úrovni) probíhá vyhlašování stupňů pohotovosti celostátně bez ohledu na rozdíly mezi kraji,“ uvedl Kryštof Berka z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

Regionální rozvolňování až na dvojce

Vysvětlil také, jak to bude probíhat s rozvolňováním opatření na úrovni jednotlivých krajů. „Za příznivé situace (stupně pohotovosti 1 nebo 2) probíhá hodnocení epidemie specificky pro jednotlivé regiony, přičemž pro ně může být možné přijímat nebo rozvolňovat různá opatření samostatně,“ doplnil. Praha si tedy bude muset počkat, až celá republika klesne na úroveň 3 a následně úroveň 2, aby mohla samostatně rozvolňovat některá opatření.

I tehdy však situace bude záležet na okolních krajích, což je pro Prahu Středočeský kraj. „V takové situaci se však sousední kraje nesmí ve stupni pohotovosti lišit více než o jednu úroveň a při zhoršení situace ve více než polovině krajů bude opět platit celorepublikové hodnocení,“ doplnil Berka. Praha by se pak mohla klidně dostat i na stupeň 1, pokud by Středočeský kraj byl na druhém stupni.

Trojka možná příští týden

Aby se v Česku snížil PES na třetí stupeň, musí se celorepublikové skóre rizika držet na hodnotách 41 až 60 alespoň týden. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) připustil, že by se stupeň mohl na konci toho týdne snížit, bude však záležet na vývoji. Praha i Středočeský kraj jsou na tom poměrně dobře, ale například v Pardubickém kraji je index rizika 71, sousední Vysočina je v úterý na hodnotě 70, což je třetímu stupni pořád dost vzdálené.

Druhý stupeň otevře divadla pro diváky

Na druhý stupeň určitě netrpělivě čekají hlavně divadla nebo hudební kluby. V současnosti sice mohou hrát, ale bez diváků a to platí i pro třetí stupeň. Až teprve druhá úroveň jim umožní opět hrát pro lidi. Ve venkovních prostorách by se při rozdělení na 2 sektory mohlo hrát až pro stojících tisíc diváků nebo 500 sedících. Ve vnitřních prostorách by se pak mohlo hrát pro 250 stojících nebo 125 sedících. Kromě toho by na druhém stupni mohly restaurace využít plnou kapacitu a usadit u stolu až 6 lidí.      

Jak to vypadá v Praze

V hlavním městě v posledních dnech klesaly počty nově nakažených, za pondělí přibylo 322 nových případů, přírůstky se už delší dobu drží pod tisícem a počet aktivních případů klesl pod 8 tisíc, aktuálně je v Praze 7 975 nakažených. V nemocnicích je nyní hospitalizováno 517 lidí, zhruba 70 procent z nich jsou starší 65 let.

Oproti počátku listopadu klesl počet hospitalizovaných o více než 200. Zaplněno je nyní 85 procent lůžek na jednotkách ARO a JIP z celkového počtu 836. Ze standardních lůžek s kyslíkem je z 3 674 zaplněno 73 procent. Podle platformy Golemio, který schraňuje data o koronavirové epidemii, je průměrný věk pozitivně testovaných nyní 45 let, v červenci, srpnu až do září se průměrný věk pozitivně testovaných pohyboval mezi 32 až 35 lety. Od počátku epidemie v Praze kvůli nemoci covid-19 zemřelo 703 lidí.

Video  Kapři a stromečky budou, s Mikulášem uvidíme za týden, vzkázal ministr zdravotnictví Blatný  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa