Středa, 24 dubna, 2024
Politika a společnostSdělení redakce

Český projekt z PET lahví – YAGANA Lucky zone v Senegalu

Dnes večer se dostávají do volně přístupné verze internetové stránky Yaganaluckyzone.cz, proto bychom Vám rádi nové stránky slovy autorky webu a projektu na zpracování civilizačního odpadu představili.


Kdyby mi někdo v roce 2016 řekl, že utratím všechny své úspory za pozemek v Africe a budu na něm stavět místo pro workshopy z PET lahví, tak bych mu určitě řekla, že se zbláznil. A býval by měl pravdu. Nyní společně s Bacarym, místním Senegalcem, čistíme Senegal od odpadků a stavíme z nich bungalovy.

V současné době máme studnu, polní kuchyň, zázemí pro stavbu, provizorní plot, bránu a dva rozestavěné bungalovy z PET lahví, z celkových devíti. Chceme, aby místo bylo využitelné pro všechny druhy workshopů, ubytování pro samostatné cestovatele i skupiny, a k dispozici neziskovým organizacím k realizaci jejich projektů. Společně vybudujeme místo setkávání a budeme vytvářet pohled místních na „tobaaboo“. Tak nás nazývají, znamená to „člověk s bílou kůží“.

 

Místo jsme nazvali Yagana Lucky zone, chceme, aby místo esteticky a stavebně působilo dojmem partnerství civilizace, tradice a přírody. Postaveno bude z civilizačního odpadu s prvky tradičních technik a přírodního materiálu.

 

Stavby z PET lahví na africkém kontinentu:  NigerieUgandaTanzanie a Ghana.

Podle dostupných informací jsme v Senegalu první.

 

V současné době je Senegal považován za jednu z politicky nejstabilnějších zemí Afriky. Při cestování Senegalem si nemůžete nevšimnout všude se povalujících PET lahví. Mezi nimi probíhá běžný život, běhají tu prasata, krávy a kozy, hrají si ti děti. Odpadky se tu odhazují na zem, včetně plastů. Odpadkové koše existují jen v turistických zónách. Chcete mít také přímý podíl na pozitivních změnách ve společnosti v oblasti druhotného zpracování odpadového materiálu? Pojďte do toho s námi.

 

Více na www.yaganaluckyzone.cz


O spoluautorce projektu Yagana Lucky Zone

LUCIE MASOPUSTOVÁ

 

V neziskovém prostoru pracuje už 18 let jako projektový manažer. Na projektu „Pomoc žadatelům o azyl v přístupu na trh práce“ se podílela na tvorbě metodiky výuky sociokulturních dovedností pro cizince z třetích zemí žijících na území ČR. Kromě toho se podílela na tvorbě interaktivních stránek prevence sociálně patologických jevů. Spolupracovala jako rešeršistka při natáčení dokumentů o drogově závislých, působila jako výzkumnice na projektu „Dlouhodobý monitoring situace romských komunit“ pro Radu Vlády. Vedla výtvarné dílny pro lidi, kteří prodělali psychotické onemocnění, děti v pěstounské péči a další. Od roku 2013 školí jako lektorka Multikulturní a inkluzivní témata. Absolvovala několik mezinárodních lektorských tréninků „Vzdělání pro sociální spravedlnost“. Byla účastnicí mezinárodního projektu Roma Edem „Rovné příležitosti“. Ve volném čase cestuje po světě a na základě zkušeností a podpoře veřejnosti se rozhodla spustit unikátní projekt Yagana Lucky Zone.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.