Ze psaní se stala terapie. Anna Geislerová ztvárnila Boženu Němcovou v nové sérii i audioknize

Události: Dopisy Boženy Němcové dostanou podobu audioknihy (zdroj: ČT24)

Dvacet let života Boženy Němcové přibližují dopisy, které psala nebo dostávala od svých přátel. Ve studiu se k nim teď vracejí Anna Geislerová a Igor Orozovič, kteří korespondenci dávají podobu audioknihy. Pro Geislerovou je to už druhá cesta k Němcové. V novém roce začne Česká televize vysílat životopisnou minisérii, ve které si spisovatelku zahrála.

„Kdybych měla volit, tedy bych si přála narodit se znova as za dvě stě let, anebo ještě později, neboť nevím, bude-li do té doby takový svět, v jakém bych já chtěla žít s rozkoší,“ přála si Božena Němcová ve své korespondenci.

Tři stovky listů se dochovaly, ačkoli skoro každý končí prosbou o zničení. Byla totiž pod neustálým policejním dohledem a dopisy jí kontrolovali. Některé se ztratily a část jich zlikvidovala ona sama. „Do poslední chvíle pořád věřila, že někde na ni čeká ta láska, absolutní svoboda. Pak přichází s takovou hořkostí, ale je to stejně silné,“ říká o dopisech Geislerová.

Cesta do jiného světa

Němcová ve svých dopisech zdůrazňovala, že musí psát, protože jakmile sedne k psaní, může žít v jiném světě. Psaní korespondence i povídek pomáhalo zvládat její těžký osud.

Na odpor a nepochopení přitom narážela nejenom u svého muže, ale především u tehdejších úřadů. Přátele byla nucena často v dopisech prosit o pomoc. Dalším nepřítelem se stala chudoba. „I to je součást jejího literárního díla,“ připomíná Orozovič.

Také její nejslavnější titul, Babička, se dočkal komentářů v korespondenci. Sama Němcová psala, že pro ni psaní knihy bylo velkou terapií. „Začala jsem na tom pracovat po Hynkově smrti… když mne omrzelo v světě žít. Utekla jsem do toho osamělého stavení v malém údolíčku, k nohám milé babičky,“ píše Němcová o motivech k tvorbě stěžejního díla.

Kromě smrti nejstaršího syna (zemřel na tuberkulózu) se musela vyrovnávat právě s existenčními starostmi. „Tam vidíte tu nezdolnost lidského ducha, od samého počátku je vidět, že máte co dělat s naprosto neobyčejnou osobností,“ říká autorka scénáře připravované audioknihy Naďa Dvorská.

Audiokniha bude hotová na začátku příštího roku, kdy i Česká televize uvede životopisnou sérii o Němcové, kterou natočila režisérka Lenka Wimmerová. Spisovatelku ve zralém věku i v tomto projektu hraje Anna Geislerová. V mladších letech ji ztvárnila Anna Kameníková.