Univerzity kvůli pandemii ruší promoce. Absolventi by o ně ale přijít neměli

Promocí se absolventi univerzit letos už nedočkají. Vysoké školy definitivně zrušily i zbytek plánovaných termínů do konce roku. Mezi nimi třeba i Univerzita Karlova v Praze, která jen na prosinec plánovala asi šest desítek promocí. Podle univerzit, které ČT oslovila, by se mohly náhradní akce konat v příštím roce. Záležet bude na epidemické situaci a zájmu samotných studentů. Některé fakulty totiž již zvládly diplomy rozdat – studenti si je buď sami vyzvedli, nebo jim je školy rozeslaly poštou.

Poslední plánované promoce do konce roku 2020 zruší i Univerzita Karlova v Praze. Vedení se tak rozhodlo s ohledem na aktuální situaci a vládní opatření související s bojem proti epidemii nemoci covid-19, uvedl Petr Podzimek z odboru vnějších vztahů UK. Prosincových termínů promocí mělo být 61.

Celkem Univerzita Karlova, která má 17 fakult, musela zrušit od března do června 49 termínů, v říjnu a listopadu 89. „V současné době se připravují termíny pro náhradní promoce za období říjen až prosinec 2020, a to v období od ledna do března 2021,“ řekl Podzimek a dodal, že se slavnostní akty uskuteční za předpokladu, že to umožní opatření platná v dané době.

Většinu promocí jak na jaře, tak na podzim zrušilo i České vysoké učení technické v Praze (ČVUT). O slavnostní předání diplomu tak podle vedoucí odboru PR a marketingu ČVUT Andrey Vondrákové přišly tři tisíce studentů. Diplomy už si ale absolventi mohli vyzvednout, aby měli potvrzení o ukončení studia. Ať už pro nástup do zaměstnání, nebo pokračování ve studiu. Škola je přesto o možnost slavnostně odpromovat připravit nechce.

„Tito absolventi se budou moci zúčastnit náhradní promoce, i když si diplom vyzvedli, pokud budou mít zájem. Pravděpodobně si jej přinesou v den promoce s sebou, ale ještě to fakulty takto konkrétně neřešily, jelikož se zatím neví, kdy to bude možné,“ řekla Vondráková.

Promoce zlínské univerzity kvůli šíření nákazy proběhly na nádvoří
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Možná až s promocemi budoucích absolventů?

Se stejným scénářem, kdy si studenti diplomy na odložené promoce sami přinesou, počítají například i na Západočeské univerzitě v Plzni nebo na České zemědělské univerzitě v Praze. Termíny slavnostních aktů nejsou ještě jasné. Jedná se buď o jaru, nebo budou součástí promocí budoucích absolventů nynějšího akademického roku. Záležet bude na aktuálním stavu epidemie, vládních opatřeních a zájmu absolventů.

Některé fakulty nebo školy slavnostní ceremoniál letos uskutečnit stihly, mezi nimi třeba Fakulta stavební ČVUT, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně nebo Technická univerzita v Liberci. Předávání diplomů se ale často odehrávalo v omezeném režimu, například v rouškách a bez podávání rukou. Velká část škol ale musela promoce zrušit úplně.

Palackého univerzita v Olomouci musela již odložené promoce opět přesouvat na neurčito, jak řekla její mluvčí Gabriela Sýkorová Dvorníková: „Slavnostní promoce, které byly na všech fakultách původně plánovány v letním semestru, byly přesunuty na září či říjen, kdy se také nemohly konat skrz vyhlášená opatření vlády v souvislosti s covid-19.“

Stejný případ přeložených a následně zrušených promocí řešila i Česká zemědělská univerzita v Praze nebo Západočeská univerzita v Plzni. „Promoce se nekonaly ani v tradičních červnových či červencových termínech, ani v termínech říjnových, které měly mnohdy zároveň nahradit odložené letní termíny,“ popsala totožnou situaci mluvčí plzeňské univerzity Šárka Stará.

Na Masarykově univerzitě v Brně se diplomy předaly sedmi tisícovkám studentů na fakultách v rámci předem objednaných časů. Podle vyjádření mluvčí univerzity Terezy Fojtové se podařilo diplomy rozdat na podzim ještě před prvními vládními omezeními. „Osobám, které se do Brna nemohly dostavit, jsme diplomy zasílali i poštou,“ dodala Fojtová. Stejnou možnost, tedy zaslání diplomů poštou do vlastních rukou, nabídly svým absolventům i třeba  Západočeská univerzita v Plzni, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích nebo Vysoké učení technické v Brně.