Nimona rozpustilá, Nimona podvratná, Nimona tajemná

Mladá punkerka se stává asistentkou čestného superpadoucha v království za devatero horami a řekami v příběhu pro děti i dospělé. V komiksu, který by se měl zařadit mezi kultovní. Seznamte se s Nimonou.

Jméno americké komiksotvůrkyně Noelle Stevensonové není neznámé ani v našich končinách – a dvojnásob mezi čtenáři komiksů v kategorii pro mládež. Je totiž spolupodepsaná pod roztomilými Záleskautkami. Další její dílko, které mezi nás vypustilo nakladatelství Paseka, je přitom paradoxně starší.
Komiks Nimona nejprve vycházel na webu, v rámci autorčiny Tumblr stránky. Psala a kreslila jej ještě v době svých studií na marylandské umělecké vysoké škole; příběhy rozpustilé hrdinky pak posloužili také jako její dizertační práce. A nakonec vyšly i knižně, v roce 2015, přičemž se Nimona setkala s úspěchem nejen u čtenářů, ale i kritiků – Stevensonová si za komiks odnesla prestižní ceny včetně té nejslavnější, Eisnerovy. A o čem tedy komiks je?
Titulní hrdinka, punkerka, rebelka, dívka tvrdohlavá a vzpurná a protivná… zkrátka klasická puberťačka, se vetře do služeb Temnotaje Ballistera, nejslavnějšího superpadoucha, který se neustále snaží škodit (ale s ohledem na znamenitě vyvinutý smysl pro čest), ideálně zničit tajemný Institut a hlavně porazit svou Nemesis – nejzářivějšího z hrdinů Ambrosia Zlatobříška.
Nimona velice záhy dokazuje, že nebude jenom obyčejnou podržtaškou, ale spíše Temnotajovou temnotajnou zbraní, mnohem drsnější, než je padouch sám. Jako morfomág se totiž umí proměňovat v rozličné tvorstvo, od myšky přes žraloka po draka. Což se hodí při výzvědách i otevřených potyčkách. A zároveň je to schopnost velice vzácná.
Prvotina Noelle Stevensonové je v mnohém jako její hlavní hrdinka – vzpurná, rebelující, punková i podvratná. Vymaňuje se z okovů tradičních žánrů, do fantasy světa přidává anachronické prvky technologie a vědy, stejně jako mnohem modernější myšlení i mluvu hrdinů. Směje se klišé. Skvěle si hraje také s nejednoznačnou definicí dobra a zla a změnami v zažitých stereotypech. Její hrdinka není jemná dívka, ale větší drsňák než ti dva chlapíci, kolem nichž se příběh točí v osudové spirále jako z antické tragédie. A postupem času a stránek komiksu, který se tváří jako fantasy parodie, přidává Stevensonová temnější a temnější tóny, jejichž vyústění nepřekvapí, ale rozhodně probudí emoce.
Možná je to prostá a přímočará science-fantasy hříčka, ve které se setkávají motivy a tóny z X-Menů (Dark Phoenix), Zeměplochy a Hvězdných válek s animáky jako Megamysl či Já, Padouch. Možná je to metafora o dívce v největším rozpuku, kterou se svět snaží svázat a omezit a podrobit. Na každý pád je to však zatraceně dobrý komiks.
Je překvapivé, že hned ve své prvotině ukázala Stevensonová světu takhle jasný hlas, originální vizuální styl (pokud znáte Záleskautky, kresbu hned poznáte, byť je Nimona oproti nim taková prostší) i skálopevné přesvědčení v tom, jaký příběh chce jakou cestou odvyprávět. A to je od autorky ve svých raných dvacátých letech počin znamenitý.

Nimona
Scénář a kresba: Noelle Stevensonová
Vydala: Paseka, 2020
Počet stran: 272
Cena: 399 Kč

 

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď