Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Přispějte do knižní databáze
Přidat knihu Přidat autora

Napravený padouch a nevěřící Tomáš


Napravený padouch a nevěřící Tomáš
Recenze knihy: Batman: Bílý rytíř
Autor: Sean Murphy
Originální název: Batman: White Knight
Nakladatelství: CREW
Počet stran: 236
Batman je ikonická postava DC universa. Jak by vypadal Gotham, pokud by se vyměnily role a Joker by město přestal terorizovat a naopak Batman by byl vnímám jako ten problémový? Neobvykle rozehraný příběh v novém komiksu od Nakladatelství CREW přeložil Štěpán Kopřiva.

Joker utíká z Arkhamu a Batman je mu v patách. Ničí vše, co mu stojí v cestě, aby svého dvorního padoucha chytl. Jenže kdy použité násilí začíná být nepřiměřené? Joker se ze svého šílenství léčí a stává se z něho Jack Napier. Bílý rytíř, který chce ve městě, kde vznikli všichni superzločinci, nastavit pořádek a odhalit policejní korupci. Pro Batmana je to ale pořád ten starý Joker a naopak on sám si začíná dělat plno nepřátel a lidí, jež s ním nesouhlasí.

Ukázka knihy


V osmi sešitech se velmi hlubinně noříme do Jokerova nitra a řešíme mnoho odstínů duševních poruch. Jaký je jeho patologický vztah směrem k Batmanovi a jaké jsou jeho nynější úmysly? Kdy máme zůstat obezřetní a kdy dát člověku druhou šanci?

Nenáviděl jsi mě a já byl šťastný. Protože láska a nenávist jsou jedno a to samé. Ale to už je za námi, skončilo to už dávno... Jenom jsem si to nechtěl přiznat. A teď se musím donutit, abych se sám sebe zeptal, co se vlastně stalo. Změnil ses, nebo jsem tě opravdu nikdy tak docela neznal?


Tento komiks otevírá téma duševních poruch, důvěry a různých forem lásky. Jacku Napierovi zdárně sekundují jeho dvě velké lásky Harleen Quinzel a Marian Drewsová. Která bude jeho vyvolenou Harley Quinn? Minulost po částech vydává svá tajemství a někdy to nejsou příjemná zjištění. Kdo nakonec bude mít větší ego, Batman či Joker?

Ukázka knihy


Nestudujeme pouze Jokerovo nitro, ale více pronikáme i do Batmanova myšlení. Dříve všemi milovaný ochránce Gothamu jak kdyby ztrácel půdu pod nohama. Setkává se s nesouhlasem a i jeho „batfamily“ netáhne za jeden provaz. Obhajovat své činy není zvyklý a ani se mu na to přivykat nechce. Souboj ega a toho, čí dobro je více dobré.

Napadlo tě někdy, že jediný důvod, proč jsi ji miloval, byl, že se jmenovala Alenka?
Nikdo není dokonalý, občas se zamilujeme do nesprávných lidí – nemám pravdu Marian Drewsová?
Jo, jo…


Jednotlivé sešity jsou zahajované celostránkovou ilustrací a citátem z knihy. Panely jsou orientované spíše na šířku. Kolorace je vedena v tmavých odstínech a podtrhuje ponurost Gothamu a bezútěšnost psychiatrických onemocnění. Seanovi Murphymu se podařilo zachytit emoce nejen z detailní kresby tváře, ale i z celkové nálady knihy.

Fungování města a vztahy mezi postavami jsou vysvětleny do té míry, že i pro méně znalé DC universa se bude jednat o srozumitelné čtení. Úžasný popis charakterových vývojů a proměň, adekvátně dávkované akčnější i více přemýšlivé pasáže. Komiks, který ohromí propracovaností celku i detaily. Mnohovrstevnatý příběh, jež vyvolá mnoho otázek a přiková vás ke čtení. Přemýšliví čtenáři si přijdou na své.

Ukázka knihy


Konzistentní příběh, kdy kresba a scénář si jsou rovnocennými partnery. Někomu by mohlo přijít, že obsahuje až moc politikaření, já se nedomnívám, že by to bylo na škodu. Žádná linka vás nenechá chladným, mě si velmi získal prostor věnovaný Harley. Tak citlivě a zároveň realisticky popsaná trápení a strasti mě uchvátili.

Za mě se jedná o vybroušený klenot, který by měl mít čestné místo ve vaší knihovně. Příběh, kterému věnujete maximální pozornost a kresba z které se tají dech. Krásné monology i břitké dialogy. Nejedná se o jednohubku, ke které už se nevrátíte, ale naopak příběh, kterým se budete kochat opakovaně.

Hodnocení autora recenze
100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100% 100%
V obchodech(566 - 670 Kč)



Komentáře

Další zajímavé recenze



Protiklady sa proste priťahujú
Recenze knihy Kolega z pekla

Studna v detektivce Dominika Dána
Recenze knihy Studňa

Kolosální kniha o všech písních Pink Floyd
Recenze knihy Pink Floyd - Všechny písně

Přihlášení

nebo
Přes Facebook
Přes Google
Ztracené heslo?