Až 25 procent zhodnocení od počátku listopadu. Rozvíjející se trhy včetně Prahy opět bodují

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Profimedia.cz

Pražská burza se účastní listopadové burzovní rally "rozvíjejících se zemí"
2
Fotogalerie

Mezi vítěze listopadového burzovního veselí jsou doposud spíše opomíjené rozvíjející se trhy. Index MSCI mapující ceny akcií zemí dohánějících vyspělý svět jen od počátku měsíce posílil o deset procent, rozvíjející se burzovní svět tak povyrostl rychleji než například ikonická Wall Street. Takzvané emerging markets, mezi které patří podle MSCI i Česko, tak rovněž o zhruba šest procent překonaly své předkrizové maximum, ani v této disciplíně je Amerika nedokázala významněji porazit.

Za strmý růst vděčí země rizikovější pro kapitál zlepšeným vyhlídkám tamních ekonomik díky koronavirové vakcíně i příznivému dopadu amerických prezidentských voleb.

„Na burzách došlo v souvislosti s vakcínou ke změně paradigmatu, rozvíjejícím se trhům pomáhá návrat rizikového apetitu,“ uvádí ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Listopadový přelom ve vývoji vakcíny proti koronaviru změnil pohled investorů na riziko a peníze se začaly přelévat na adresy, které byly ještě donedávna zapovězené. „Mají větší potenciál na ekonomický růst i pokles, a tudíž investice silně založené na makroekonomickém růstu mají větší volatilitu v případě významných událostí typu vakcíny,“ dodává akciový analytik J&T Banky MIlan Vaníček. 

Celá řada národních trhů přitom rostla oproti indexu ještě výrazně rychleji. Kupříkladu o více než dvacet procent tak od počátku měsíce posílila v eurovém vyjádření burza v řeckých Aténách, kterou index MSCI zahrnuje mezi rozvíjející se trhy. Obdobně posílila ve zlotém i varšavská burza v Polsku.

O bezmála osmnáct procent dražší je ve své národní měně forintu od začátku listopadu akciový trh v Maďarsku. Listopadové burzovní oslavy se účastnila i Praha, zdejší index PX si během listopadu zatím připsala přes dvanáct procent k dobru. Patnáctiprocentní zisky mají za sebou i exotické burzy v Thajsku, či Filipínách. 

„Tyto trhy obecně citlivěji reagují na vývoj rizik, proto též pozitivní zprávy vedly ke znatelnému posílení těchto trhů,“ potvrzuje i ekonom a partner PwC Petr Kříž. 

Takzvané emerging markets podle analytiků profitují i z probíhající rotace investorů z růstových do hodnotových, tedy relativně nízko oceněných akcií. „Ty jsou akciových indexech rozvíjejících se trhů tradičně zastoupeny hojněji,“ dodává Pfeiler. Konečně akciím na rizikovějších trzích pomohl během listopadu i výsledek amerických voleb. „Ten předznamenal odklon od bilaterálních k multilaterálním dohodám. 

Díky tomu budou moci být menší ekonomiky součástí větších dohod,“ uvádí akciový analytik BH Securities Štěpán Křeček. Pro rozvíjející se trhy je to podle něho zásadní zpráva. „Tyto země budou moci snadněji navazovat partnerství s klíčovými ekonomikami jako je ta americká,“ dodává Křeček.